Szerdán indul a 30. Sziget Fesztivál

Szerdán indul a 30. Sziget Fesztivál

Sziget Fesztivál (Fotó: Archív – Sziget Fesztivál sajtóiroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén is több mint száz országból érkeznek fesztiválozók a Szigetre, ahol hat nap alatt 52 programhelyszínen nagyjából 600 fellépő művész szórakoztatja őket. Majd 200 hazai koncert és előadás lesz, sok produkció érkezik az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, 29 fellépő jön az USA-ból, de van szenegáli, indiai, tanzániai, új-zélandi, vagy az afrikai Beninből érkező produkció is.

Az idei immár a 30. fesztivál, és a műfaji sokszínűség jegyében fellépnek világsztárok (Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix vagy Sam Smith), de újra lesz Nagy Utcaszínház és Cirque du Sziget is. A hazai előadók közül Beton.Hofi is ott lesz majd a Nagyszínpadon, mint ahogy érkezik a Margaret Island, és hosszú évek után újra lesz hazai koncert a Nagyszínpad kiemelt sávjában: Azahriah csütörtökön Halsey előtt lép majd színpadra.

A zenén túl több helyszínt tematikus csoportba rendeztek össze idén a szervezők, egyfajta zónákat kialakítva, hogy a kínálatában vagy gondolatiságában összetartozó programhelyszínek közel kerüljenek egymáshoz, ezzel is segítve a látogatók tájékozódását, hogy mindenki könnyebben megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot. Eszerint például a Civil Sziget és a társadalmi kérdéseket a fiatalok szempontjából körüljáró Think for Tomorrow, illetve a fogyatékkal élők speciális problémáira rávilágító XS Land a FutureGrounds zóna részei lesznek. Az ArtFusion Field elnevezésű zóna égisze alatt jelentkezik majd az ArtGarden (korábban ArtZone), a színházi helyszín, a Nagy Utcaszínház, az Iparművészeti Múzeum, a Cirque du Sziget és a Vándor Vurstli is.

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. Ezért a tömegirányítás terén újabb megoldásokat vezettek be a szervezők, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon – igény szerint – a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást.

A Sziget, a napi 95-ezres befogadó képességével Magyarország – ha úgy tetszik – 10. legnagyobb városa. Legnagyobb helyszíne a mintegy 1000 négyzetméteres Nagyszínpad, a legkisebb programhelyszín egy 4 m2-es sátor. Előbbinek a nézőtere pont háromszor akkora, mint a Puskás Aréna küzdőtere, amely 11 000 m2, így a Nagyszínpadé 33 000 m2. A Nagyszínpadon egy 600 m2-es ledfal és többszáz intelligens lámpa teszi teljessé az élményt. A legnagyobb építmény a Revolut Színpad sátra, melynek alapterülete 5700 m2, a Bolt Party Aréna 4000 m2-es területet foglal el, a Yettel Colosseum pedig 3000 raklapból épül fel.

Újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony, ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét. Szabadtéri fesztiválon, ilyen méretben ilyet még senki nem csinált Magyarországon. A szervezők a Sziget területén összesen 46 855 m2-en fedik be a talajt, ez 59 darab szabvány kézilabda pálya mérete. A fesztivál idején 46 km ideiglenes víz- és szennyvízcsatorna épült ki, ami a 132 darab vizes konténert szolgálja ki és több mint 500 darab zuhanyállás fogadja a vendégeket. Több kemping is áll a fesztiválozók szolgálatára, különböző szintű szolgáltatásokkal, szerte a Szigeten. A higiénés szolgáltatásokat és az akadálymentesítést is szem előtt tartva figyelmet fordítanak a kerekesszékkel érkezőkre is. Kialakítottak egy 0-24 órában elérhető egészségügyi központot is a fesztivál idejére, benne több mint 200 fős személyzettel, orvosokkal, ápolókkal, helperekkel, mentőautókkal. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések és egyéb panaszok ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. A biztonságra a nap 24 órájában több száz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Idén a közösségi terekben szintén eltűnnek a mobil wc-k, helyükbe vízöblítéses toaletteket állítottak be, mintegy 1000 angol wc-vel, dekoratív konténer-blokkokban felállítva. Az angol wc-k folyamatos működését 70 darab szivattyú biztosítja. Egy ilyen méretű fesztivál mobil wc „mentesítése” nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítmény, mint ahogy a portalanításhoz használt, körforgásos, jelen esetben a Dunából származó víz használata is.

Címkék: Sziget Fesztivál