Fulladoznak a portól az Országos Széchényi Könyvtárban

Fulladoznak a portól az Országos Széchényi Könyvtárban

Az Országos Széchényi Könyvtár bejárata (forrás: OSZK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már-már elviselhetetlen körülmények között kell dolgozniuk az Országos Széchényi Könyvtár munkatársainak a könyvtár déli oldalán, a szomszédos Budapesti Történeti Múzeum Szent István termének átépítése során keletkezett por miatt – írja az Index. A könyvtár termeibe gyakorlatilag akadálytalanul bejutó por nemcsak a gyűjteményt veszélyezteti, de az ott dolgozók egészségére is ártalmas lehet. A portál egyik forrása szerint vannak olyan időszakok, amikor gyakorlatilag nem lehet látni a folyosón.

A lap újságírója a helyszínre látogatva a könyvtár déli oldalán 4-5 takarítót látott, akik a porral küzdöttek: porszívóztak, port töröltek. A folyosókon lévő tárlókat vékony rétegben szürkés-fehéres finom por borította, a szennyeződés – amennyire meg tudta ítélni –, nem háztartási eredetű, inkább olyasmi, mint ami malter, vakolat bontásakor szokott keletkezni. Az egyik dolgozószobából kilépő könyvtáros orrát, száját sállal eltakarva, a porra panaszkodva beszélgetett kollégájával, az egyik takarítónő pedig – miután végighúzta az egyik könyves szekrényen –, méltatlankodva nézte a mikronszálas portörlőjét, illetve az azt ellepő szennyeződést.