„Korábban sokan köhögni jártak a színházba” – Veszélyeztetett szakmák

„Korábban sokan köhögni jártak a színházba” – Veszélyeztetett szakmák

A Katona József Színház nézőtere járvány idején (Fotó: Katona József Színház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A színházakat érintette legkorábban a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet, március közepén megállt az élet, és azóta sem indult újra. Sokan az online felületeken próbálják fenntartani a nézői figyelmet, és olvasópróbákkal készülnek az újrainduló színházi szezonra. Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója szerint új nézőtéri protokoll kialakítására van szükség, míg Orlai Tibor, az Orlai Produkciós Iroda vezetője a kulturális online tartalmak fizetőssé tételében látja a túlélés egyik esélyét.

A budapesti Katona József Színházban bizonyos szempontból megnyugtató a helyzet Máté Gábor igazgató szerint. – Tavaly elég jól gazdálkodtunk, így van annyi maradványunk, hogy augusztusig biztosítva vagyunk, a munkatársainknak fizetést tudunk adni, még ha az eredetihez képest csökkentett összeget is: a legtöbb munkatársunk nagyjából harmadával kevesebbet visz haza most.

– Különösen hangzik, de sajnos igaz, hogy korábban sokan köhögni jártak a színházba, ezt mostantól minden eszközzel meg kell majd akadályozni – fogalmazott a Magyar Hangnak Máté Gábor.

Jordán Tamás: Nem érdekel, hogy az engem nem szerető hatalom mit mond és mit gondol rólam | Magyar Hang

A kőszínházaknál is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek a piaci alapon működő magánszínházak. Az Orlai Produkciós Iroda vezetője, Orlai Tibor jelenleg úgy
számol, hogy ha szeptember elejéig nem játszhatnak, akkor körülbelül háromszáz előadásuk marad el, ebből csak március–áprilisban tartottak volna meg 110-et! – Ez rettenetes helyzetet teremt, mert óriási pénzkiesést eredményez, hiszen nincs más forrásunk, csak a jegybevétel. Minden más forrás rendkívül estleges – mondja Orlai Tibor.

A járvány miatt veszélyeztetett szakmák helyzetét körüljáró sorozatunk második részét teljes egészében a Magyar Hang legfrissebb számában olvashatják. A teljes cikkből megtudhatják: mikor indulhat újra a színházi élet, milyen változások jöhetnek a nézőtéren és a színpadon? Mi kell ahhoz, hogy még ebben a szezonban legyenek új bemutatók? Hogy áll a döntés a Katona József Színház Fővárosi Önkormányzat általi támogatásáról? Hogy lehetne fizetőssé tenni az online tartalmakat? Milyen lehet a következő színházi szezon? A válaszokat keresse a Magyar Hang április 30-án megjelent 2020/18. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 18. számban? Itt megnézheti!