Lovasi András: Az ország legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik

Lovasi András: Az ország legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik

Lovasi András (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megy a melldöngetés a morzsapartin – így foglalta össze Facebook-oldalán a Kiscsillag frontembere, Lovasi András, hogy Majka előzőleg bírálta az Artisjus pályázatán szociális támogatást nyert zenészeket. Szerdán az Index írt cikket arról, hogy az Artisjus és az Előadóművészeti Jogvédő Iroda (EJI) támogatást ítélt meg olyan zenészeknek és művészeknek, akik rászorultsági alapon igényelték azt. Utóbbi 70-120, előbbi bruttó 160 ezret adott. Jelen esetben nem adófizetői pénzekről van szó, ahogy arra Lovasi is felhívta a figyelmet, hanem a zenészek jogdíjaiból korábban levont összegekről.

Az Index a cikkében a névsor kapcsán fogalmazta meg, amit Majka is, miszerint többen biztos nem szorultak volna rá erre a támogatásra. „Természetesen könnyen lehet, hogy ezek az ismert, befutott emberek is annyira komoly anyagi gondokkal küzdenek, hogy szükségük van a megigényelhető 70-160 ezer forintos támogatásra. Mégis nehéz elhinni, hogy ez mindannyiukra kivétel nélkül igaz, például olyan előadókra, akik a jogdíj-kifizetések listáján évek óta az első öt között szerepelnek, vagy akik néhány éve még aranyozott lakberendezési tárgyakkal villogtak a bulvárműsorokban” – írta a hírportál.

A nemrég a TV2 Nicsak, ki vagyok? című műsorában szereplő Majkát bírálva Lovasi azt írta: az ország legjobban fizetett celebje mások pénztácájában kutakodik. „Ez a »nehogy már XY-nak ne legyen egy csomó lóvéja« egy kocsmában simán elmegy, de nyilvános térben ezt belengetni baromi képmutató. Igazi házmestertempó ez” – üzente, hozzátéve, hogy nem illik renoméjukat féltő zenészeket magyarázkodásra kényszeríteni.

A Kispál és a Borz egykori frontembere szerint biztos vannak olyanok is, akik csak lehajoltak az apróért, de az sem meglepő Magyarországon, ha a pályázati pénzek nem mindig megfelelően hasznosulnak. „Bár az Artisjus és az EJI gyakorlata még mindig demokratikusabb és átláthatóbb, mint a kormányzaté” – tette hozzá.

„Érdekes módon Majka mégis ezeken a morzsákon pörög. Szívesen olvasnék egy fejcsóváló posztot tőle akkor is, amikor az igazán zsíros falatok repkednek a lakosság feje fölött. Amúgy pedig, ha csak azokat veszem, akik a közvetlen környezetemben élnek a zeneiparból, majd mindegyikkel az a helyzet, hogy távolról azt hihetnénk, semmi gond, pénz, mint a tenger, de – mint egyébként a magyar középosztálynak csúfolt réteg többségének – 1-2 havi tartalékja volt, van legfeljebb. Utána jönnek az alternatív túlélési taktikák. Amúgy meg nem kellene ezeken a morzsákon is dilemmázni, ha mondjuk az adókedvezményeken és az EMMI szürreálisan teljesítményorientált, viccesen alacsony összegű pályázatán túl olyan segítséget is kapott volna az iparág, amit a járvány kapcsán jószerével minden környező országban megkapott” – írta Lovasi.

Múlt heti számunkban interjúztunk a Belmondo frontemberével, Czutor Zoltánnal, aki szintén igényelte a támogatást, és aki a Magyar Hangnak beszélt arról: sokakat ismer, akiknek egy-két hónapra van csak tartalékuk, vagy annyi sem. – Azt számoltam össze, hogy a korlátozások elrendelésétől június elejéig a legaktívabb tavaszom lett volna. Májusra kinézett tíz egymást követő nap is úgy, hogy minden este fellépek. Vagy szólóban, vagy a zenekarommal. Erre már sajnos semmi remény. Maradtak a jogdíjak, abban lehet még bízni. Május közepén és június végén lesznek jogdíj-felosztások, a két legnagyobb az évben, így az élőzenélés beindulásáig abból a pénzből talán kihúzom. Egy-két hónapnyi tartalék azért volt, de számos kollégát, nem keveset keresőket is ez jóval nehezebben érintett és érint. Hiszen ki számított arra, hogy egyszerre csak véget ér az egész. Nagyon sokakat ismerek, akinek semmi félretett pénze nincs, egy-két hétre való sem. Az igazán aggasztó, hogy velük mi lesz. A közös jogkezelő szervezetek most, úgy tudom, egész bőkezű pályázatokat írtak ki, amik az éhhaláltól talán megmenthetnek sokakat. Arra viszont aligha van remény, hogy valaki ugyanolyan életvitelt folytasson tovább, mint annak előtte – fejtette ki lapunknak a zenész.

Majkát egyébként szerdai videójában bírálta Dopeman is, kifejtve, hogy mindenkit kell támogatni, aki segítségre szorul, legyen bármilyen véleményünk az adott zenészről, vagy élt ő bármilyen életszínvonalon előtte. „Sokkal biztonságosabb helyzetben van Majka, mint azok, akik támogatásért folyamodnak ilyen-olyan okból. Legyen az akár, hogy egyébként se volt, csak öt fellépése egy hónapban, vagy mert a Mol támogatásával koncertezett volna fesztiválokon. Az adakozó ember nem mérlegel, az adakozásnak nincsen szeme” – mondta.