Meghalt Karinthy Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenéves korában elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író – tudatta szerda délután a Karinthy Színház. A teátrum közleménye szerint Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a színházat, amely "ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat".

Karinthy Ferenc fia, Karinthy Frigyes unokája vérbeli színházcsináló volt: 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában, számos amatőr együttest vezetett, 1982-ben pedig megalapította a Hököm Színpadot (ennek folytatásaként jött létre 1988-ban a Karinthy Színház).

Az első háború utáni magánszínháznak rendezője és igazgatója volt.

2003-ban megjelent Ördöggörcs című könyvében írt nagybátyjáról, Karinthy Gáborról, saját útkereséséről, és a Karinthy-családról. 2007-es A vihar kapuja című kötetében rendezőosztálya történetét meséli el. A 2012-es könyvhétre jelent meg a Magyarnak lenni sorozatban az Okosan kell szeretni magyarságunkat című kötete.