Meghalt Szilágyi István

Meghalt Szilágyi István

Szilágyi István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar író (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életének 86. évében, 2024. március 13-án hunyt el Kolozsváron Szilágyi István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar író értesült az erdélyi Helyőrség kulturális portál.

Mint felidézik, Szilágyi István 1938-ban született Kolozsváron, később ugyanitt szerzett jogi diplomát a kolozsvári egyetemen. Tanulmányai elvégzése után eleinte szerkesztőként, majd 1968 és 1989 között főszerkesztőként tevékenykedett az Utunk című művészeti és kritikai hetilapnál, 1990-től pedig az általa alapított, ma is működő, Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztőjeként folytatta munkálatait.

Emellett alkotott, novellákat, elbeszéléseket és regényeket írt, ezek közül is az 1975-ben megjelent Kő hull apadó kútba című regénye hozta meg számára az alkotói sikert és elismerést. Számos nagyszerű alkotással örvendeztette meg olvasóit, olyanokkal, mint az 1964-ben megjelent első, Sorskovács című novelláskötete, az Üllő, dobszó, harang című regénye (1969), valamint a 2001-es Hollóidő, melyben a török hódoltság hétköznapisága elevenedik meg, benne szerelemmel, kalandokkal és megrendítő rémségekkel.

Utolsó, válogatott publicisztikákat tartalmazó kötete, a Távolodó Jégtáblákon 2023-ban jelent meg, a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában.