Nyit a Cinema City, egyre többen mennek moziba

Nyit a Cinema City, egyre többen mennek moziba

Fotó: Unsplash/Julien Andrieux

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónapja, hogy újranyithattak a mozik, június 3-ától pedig újra fogadja a látogatókat a Cinema City is. A legnagyobb hazai filmszínház-lánc várt a legtovább, részben amiatt, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket, részben mert a védettségi igazolvány miatt ki akartak várni. Buda Andrea kommunikációs igazgató nemrég az RTL Klubnak el is mondta, hogy a tizennyolc év alatti fiatalok az egyik jelentős célcsoportjuk, a jelenlegi szabályozások mellett viszont ők nehezebben járhatnak moziba. Az oltatlan fiatalok ugyan beülhetnek, de csak oltott nagykorú rokonuk jelenlétében. Nemrég viszont elkezdődött a 16-18 évesek oltása, védettségi mellett pedig már ők is önállóan mehetnek mozikba.

Kétszázhárom nap zárva tartás után nyílnak országszerte a Cinema City-mozik – áll a lánc közleményében. Tavaly november közepén kellett – 2020-ban másodjára is – szüneteltetni a vetítéseket, a legnagyobb lánc esetében pedig ez végül féléves szünetet eredményezett. A többiek is kénytelenek voltak öt hónapra felfüggeszteni a tevékenységüket, online vetítések mellett is csak néhányan döntöttek. A Budapest Film például a Távmoziban játszott filmeket, bemutatóval viszont nemigen számoltak, egy-két újdonságot adtak le premier előtt. A művészmozik ezek után elsőként nyitottak újra, a Budapest Film már akkor meghirdette a hétvégi vetítéseket, amikor a négymillió oltottól még egy-két napra voltunk. Azóta folyamatosan nyitottak újra az egyes vetítőhelyek, köztük olyan multiplexek is, mint a Pólus, a Sugár vagy a Lurdy. Újra látogathatóvá vált az Uránia és végül a Cirko-Gejzír is, a legnagyobb multiplexlánc kivárása miatt viszont a forgalmazók is óvatosabbak voltak a nagyobb premierekkel.

A Cinema City közleménye szerint már az első héten olyan filmek debütálnak, mint az Oscar-díjas Lelki ismeretek és A nomádok földje, premier előtt pedig látható lesz a Még egy kört mindenkinek. Júniusban mutatják be a Hang nélkül 2.-t, a Halálos iramban 9.-et, a Szörnyellát és a Démonok között 3.-at, továbbá a Luca és a Nyúl Péter – Nyúlcipő című animációs filmeket. A közlemény szerint fél év alatt másfél év filmkínálatára számíthatunk. A nyáron olyanokat láthatunk majd, mint a Dzsungeltúra, a Fekete özvegy és a Space Jam: Új kezdet. Magyar filmek közül pedig bemutatják a Becsúszó szerelmet, az Űrpikniket, az Így vagy tökéletes-t és Enyedi Ildikó régen várt rendezését, a Füst Milán regényéből készült A feleségem történetét. A Toldi pedig most hétvégén már a Friss Hús Rövidfilm-fesztivállal várja az érdeklődőket.

A mozikat védettségi igazolvánnyal, illetve azt helyettesítő QR-kód bemutatásával lehet látogatni, maszkot pedig a kormányrendelet értelmében nem kell viselni. A Cinema City jegyrendszere az egyes tranzakciók közül automatikusan kihagy majd egy helyet, ez viszont nem vonatkozik majd a VIP és a 4DX formátumokra, ahol a nagyobb székek miatt a távolság eleve adott. A Cinema City egyébként jelenleg a főváros hat pontján hetvenhárom, továbbá tizenkét megyeszékhelyén összesen nyolcvanöt mozitermet működtet, ebből kettő 4DX mozit Győrben és Debrecenben.

Folyamatosan térnek vissza a nézők a mozikba, a Cinema City újranyitásával pedig egy még jelentősebb megugrás várható. Az újranyitás első hétvégéjén, amikor még alig volt látogatható valami, 205-en ültek be, ezzel 228 ezres bevételt produkálva. A május 13-ai hétvégén már 7544 látogatóval, így közel tízmilliós bevétellel számolhattak, múlt hétvégén pedig már 14 092-en voltak, ez 19,7 milliós bevételt jelentett. A legnézettebb a Godzilla Kong ellen lett, amire 3796-an voltak a hétvégén kíváncsiak, a harmadik helyezett pedig az Oscar-díjas Ígéretes fiatal nő, amire 1715-en ültek be. (A filmet premier előtt, két vetítéssel is 173-an látták már.)

A tavaly nyári újranyitás után, az első júniusi hétvégén 1807-en voltak mozikban, a június 25-ei hétvégén 8283-an, a július 2-ain pedig 27 147-en ültek be. A Cinema City mozijai tavaly július 2-án nyitottak újra azok után, hogy a mozik akkor június 16-ától fogadhattak vendégeket. Tehát mostanra már a Cinema City-k újranyitása nélkül, és védettségi igazolvány mellett is sikerült bőven megugrani a tavalyi újranyitás utáni adatokat.