Románozást emlegetve ment neki a kormánypárti újságíró a Quimbynek

Románozást emlegetve ment neki a kormánypárti újságíró a Quimbynek

Kiss Tibor (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár korábban dicsérte a köztévé műsorában a Quimbyt Szentesi Zöldi László, most már azt sem érti, miért hívják meg a csapatot a Tusványosra. Erről egy hétfői Facebook-posztjában írt, utóbb viszont törölte bejegyzését. A kormánypárti újságíró a köztévé Dob + basszus című műsorában azt fejtegette annak idején: kicsit olyan a csapat, mintha a 20-as években egy Bertolt Brecht-darab betétdalát énekelné. „Ez a hangulat viszi ezt a zenekart” – állította Szentesi Zöldi, bár egy hétfői, szintén törölt reakciójában azt írta, valójában sosem szerette a Quimbyt, és ezt sem dicséretnek szánta.

https://www.youtube.com/watch?v=OTMGMiFaaS4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR02TA6TuLae7IJJeM0_yeJmE3AW9wDoqdUEAp8bGXhg7C2XQ-Ct2Z9ZUkA

Most már azt sem érti, mit kereshetett ott Tusnádfürdőn a banda. Facebook-oldalán kérte ki magának a Quimby és Lovasi András meghívását, felvetve, hogy jövőre vajon Gerendás Péter és Koncz Zsuzsa következik-e.

„Óriási tévedés, ha azt hiszitek, korrektek vagytok, amikor balra és jobbra is nyittok. Valójában arról tesztek tanúbizonyságot, hogy továbbra sem értitek ezt a mi magyar világunkat. Magánbeszélgetésekben, nyilvánosan még mindig a valaha volt népszavazást siratjátok, mintha azóta nem billent volna helyre az igazság az állampolgárság megadásával. De még mindig fáj nektek, hogy lerománoznak titeket. Hogy tizenvalahány éve kivetett benneteket a magyarság családjából néhány közénk csöppent fattyú. Erre meghívjátok a hazai liberálisok sztárjait. Nem először. Rendszeresen. Az Orbán- és magyarfóbiás alibi előadókat. És nem hívtok meg olyan előadókat, akikre háromszor ekkora az igény, és nem mellesleg zenéjük, üzeneteik régóta ott fészkelnek a magyar szívekben. Nekem persze, mindegy. Csak tudjátok, a következő lerománozásban majd a ti most kifizetett lejeitek, forintjaitok is benne lesznek. Ti is emeltetek egyet a hazai liberális kultúrán. Ami ellen mi több évtizede – értetek is – harcolunk” – írta a Demokratában és a 888-on is publikáló Szentesi Zöldi.

Szentesi Zöldi László kifakadása (Forrás: Facebook)

A kérdés eddig egyébként fordítva merült fel, pár éve pedig a Quimbyt kérték számon, amiért elfogadta a Bálványosi Szabadegyetem meghívását. A 444 most rákérdezett erre Lovasinál, aki kifejtette: ha valaki nagyon kívülálló akar maradni, és nem akar koncertezni, az könnyen megtehető. „Ha akar, akkor valószínűleg a NER-be ütközik a koncertjei 80-90 százalékánál.” Aki nagyon következetes akar lenni, az szerinte húz egy határt, és onnantól nem nagyon koncertezik.

A fesztivált egyébként közösen szervezi az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács és a budapesti Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, melyet Kövér László, Németh Zsolt és Madarász László közösen alapított.

A Válasz Online-nak pedig Tusványos kezdetén nyilatkozott a fideszes Németh Zsolt, aki egyik ötletgazdája és máig szervezője is a rendezvénynek. A zenei fellépők kapcsán azt mondta: „lesz ilyen is, olyan is: Kiscsillag, Quimby, Ákos, Beatrice és Nagy Feró…” Arra a kérdésre, hogy tart-e attól, ha Lovasi András találkozik Ákossal a backstage-ben, úgy válaszolt, hogy „cseppet sem”. „Lehet, hogy amúgy nem keresik egymás társaságát, de Tusványosra mindketten szeretnek eljönni. Ezt nagyon fontosnak tartom. Hogy otthon érzi magát egyik is, másik is. Tusványoson is és Erdélyben is. Szerencsére túl vagyunk végre a 2004-es sokkon, a nemzeti összetartozás mára természetes.” Azt is hangsúlyozta, hogy „ez egy fesztivál, amelyen mindenki azt mond, amit gondol”.

A romániai magyar kisebbség történetével foglalkozó Stefano Bottoni történész szintén a Facebookon reagált Szentesi Zöldi bejegyzésére. „Szóval, Szentesi-Zöldi szerint az erdélyiek vegyék fel a NER-tempót, különben lebüdösrománozzuk őket. Ilyenkor eszembe jut, hogy 1940 őszén több tízezer bunkóalak árasztotta el a Hitler/Mussolini kegyéből visszakapott Észak-Erdélyt, és ugyanígy viselkedett: lemagyarságvizsgáztatott, nyomta a miamagyart, oláhozott, zsidózott, kommunistázott. Erdélyben honosította a Horthy-Magyarország szelsőjobboldali undergroundot, keresett (és sajnos talált) követőket. De akkor volt Erdélyben egy olyan szellemi és politikai elit, amelyik pontosan tudta, hogy a Szentesik gyünnek-mennek, Erdély és bonyonult viszonyai maradnak. Pedig hasonló dilemmák elé állt, mint ma. Mikó Imre, Vita Sándor, Teleki Béla úgy tudott működni ilyen kártékony hülyék mellett, hogy megőrizte szuverenitását és presztízsét. Mai utódaik képesek lesznek-e hasonló teljesítményre?” – írta.

Frissítés (15:57): A cikk eredeti címét, amiben még „románozva” szerepelt, utóbb pontosítottuk, miután Szentesi Zöldi, ahogy felhívta rá a figyelmet, valóban nem lerománozott bárkit is, hanem korábbi lerománozásokat emlegetett fel az erdélyi magyaroknak. (Bár az nem egyértelmű, ilyet melyik említett zenész tett az újságíró szerint.) Köszönjük Szentesi Zöldinek a fontos észrevételt!

Frissítés 2. (16:16): Szentesi Zöldi László időközben a cikkünkre reagáló posztját, és az eredeti, Quimbyről szóló bejegyzést is törölte oldaláról. Utóbb ezt azzal magyarázta: megunta olvasgatni a hülyeségeket. „És üzenem az ellenzéki újságíróknak, köztük volt kollégáknak, hogy ti tényleg nem vagytok normálisak. Tudom, hogy uborkaszezon dúl, de vezető helyekre tenni az én szerény posztomat... ennyire azért nem vagyok jó:)” – szerénykedett.

Security Check Required