„Egy korsó sör 1600-1800 forint körüli összegért már elérhető”

„Egy korsó sör 1600-1800 forint körüli összegért már elérhető”

A 2023-as Szigetfesztivál nagyszínpadja (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön 29. alkalommal startol el a Hajógyári-szigeten az egy hét együttlét, azaz az ország legnagyobb fesztiválja, a Sziget. Elvileg harmincegyedik alkalommal kerülne megrendezésre a világon jelenleg talán a leginkább ismert magyar „márka”, ám a koronavírus-járvány miatt két fesztivál kimaradt 2020-ban és 2021-ben. A szerdai sajtóbejáráson Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője ezzel kapcsolatban arról beszélt: az elmúlt három év „turbulenciája”, a koronavírus-járvány és az azt követő tavalyi újrakezdés után idén ismét fejlődési pályára állnak, „a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, számos kényelmi újítás és szépészeti beavatkozás teszi még vonzóbbá a Szigetet”.

Talán a legjobb hír, nem véletlenül ezt emelték ki elsőként: véget ér a mobil vécék, a Toi-Toi-ok kora, a fesztiválról eltűnnek a sokak rémének számító műanyag toalettek. Helyükre vízöblítéses wc-blokkok kerültek ki, összesen ezer darab lesz a fesztivál 76 hektáros területén. Összesen egyébként egyszerre az utolsó dolgozóval együtt maximum 90 ezer ember tartózkodhat a fesztivál területén. Egyelőre még egyik nap sem teltházas, ám Kádár Tamás az elővételes jegy- és bérleteladások alapján arról tájékoztatott, egyelőre úgy néz ki, a péntek lesz a legerősebb (a nap fő fellépője az amerikai Imagine Dragons). Teltházas lehet akár a jövő keddi zárónap is az idei Sziget legnagyobb fogásának számító, jelen korunk egyik legnépszerűbb amerikai éneksnőjével Billie Eilish-sal, valamint a szombati bulinap az elektronika elsüllyeszthetetlen nagy emberével, David Guettával.

Ami még a számokat illeti: idén több mint ötven programhelyszínen 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban csaknem kétszáz magyar résztvevővel. A magyar vonalat figyelve, az elmúlt években a Sziget ismét visszaerősített, az a trend látszik, hogy egyre több magyar előadó léphet fel a hat napos fesztiválon. Hárman ezt a nagyszínpadon tehetik meg, pénteken a Carson Coma, szombaton a Halott Pénz, míg vasárnap Dzsúdló hallható majd, ráadásul a Carson Coma nem is elsőként, hanem másodikként teheti ezt meg.

Ennek ahhoz is köze lehet, hogy a Sziget szervezői szerint hosszú évek után paritásba került a külföldi és a magyar közöség aránya. Korábban sokan azzal csúfolták a Szigetet, hogy egy „fesztivál külföldieknek Magyarországon”, volt, hogy a külföldiek aránya elérte a 85 százalékot is, ám ez változóban van. Kádár Tamás szerint idén Hollandiából érkeznek a legtöbben, mögöttük a britek és az írek jönnek legnagyobb számban, de látogatók között látványosan előretört a 18 ezer kilométerre fekvő Új-Zéland és Ausztrália is. Mondjuk idén talán azért nem csoda, mert hétfőn az az új-zélandi Lorde is fellép majd, aki Magyarországon még soha.

Az idei év egyébként idő szempontjából is szerencsésebb lehet, mint a tavalyi, amikor a fesztivál leginkább a nevadai Black Rock sivatagban megrendezésre került Burning Manre hasonlított a tízméterekre érő portengerrel. Az elmúlt hetekben Óbudán sok eső esett, így a vegetáció meg a környezet is sokkal kellemesebb. Az előrejelzések szerint egyébként egészen vasárnapig marad is ez az „ideális” fesztiválidő huszon pár fokokkal, s majd a Sziget második felében, vasárnaptól várhatók 30 Celsius-fok körüli nappali maximumok.

Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója arról beszélt, hogy a múlt hétvégi vihar alatt közel 70 milliméter csapadék esett, ami azért bekavart kicsit a színpadépítésbe is. Ugyanakkor segített is, hiszen nem betonkemény talajjal kellett dolgozni. Az esők miatt az évszakban szokatlanul magas Duna vízállásának következtében az előző évekkel ellentétben a Beach helyszínen idén nem lehet fürdeni.

Mintegy száz éttermi vendéglátó egység várja majd a fesztiválozókat, a hazai ízek mellett nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. Kádár Tamás megjegyezte, úgy alakították ki az ételudvarokat, hogy 150 méteres körzetben bárki találjon megfelelő kínálatot magának. Az árakról szólva a fesztivál főszervezője kiemelte: minden egységben kötelező egy „jóárasított” főételt is kínálni 2500 forintos áron. Az ételek és italok árait úgy alakították ki, hogy azok ne legyenek magasabbak, mint a fővárosban található hasonló kínálat. „Egy korsó sör 1600-1800 forint körüli összegért már elérhető” – mondta Kádár.

Újításnak számít a városközpont, a Citizen Center ügyfélszolgálattal, információs és panaszirodával. A több mint kétszáz fős személyzettel, orvosokkal, ápolókkal, segítőkkel, mentőautókkal és a hozzájuk tartozó személyzettel felszerelt egészségügyi központ pedig 0-24 órában elérhető. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. A biztonságra többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó vezetési törzsben meteorológusok, tűzoltók, a fegyveres erők képviselői, valamint operátorok is helyet kapnak. Egyébként az az „újítás” is bejött, amellyel a beléptetést az immár legendásnak számító K-híd mögé helyezték, azaz immár a Hajógyári-sziget területén belül lehet felvenni a jegyeket és be is lépni a fesztivál területre. Korábban a K-híd előtt néha borzasztóan nagy tömeg torlódtak fel, de ez a „behelyezés” egyelőre beválni látszik, és a kordonlabirintusok is mintha csökkentek volna, így egyszerűbb be- és kijutni a fesztiválról.

Közben a MÁV és a BKK is készül a fesztiválra. Várhatóan sokan érkeznek Nyugat-Európából vonattal a csütörtökön kezdődő Sziget fesztiválra, ezért MÁV-Start több kocsival közlekedteti péntekig a Bécsből Budapestre, jövő hétfőtől péntekig pedig a Budapestről Bécsbe tartó Csárdás, Hortobágy, Liszt Ferenc, Lehár, Semmelweis és Transilvania-Szamos EuroCity vonatokat, valamint a Dacia-Corvin gyorsvonatot – közölte az MTI-vel a Mávinform. A vasúttársaságnál azt is hozzátették: a fővárosban a MÁV-HÉV segíti a fesztiválnak helyszínt adó Óbudai-sziget megközelítését. A gyakrabban és több kocsival közlekedő H5-ös HÉV nemcsak nappal, hanem éjjel is gyors összeköttetést nyújt a belváros és a fesztivál helyszíne között.

A közösségi közlekedést, különösen a rendezvény ideje alatt sűrűbben és éjjel-nappal közlekedő HÉV-et javasolja a Sziget fesztiválra érkezőknek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is, mert, miként azt az MTI-nek írták, a rendezvény környékén – különösen a Mozaik utcánál – jelentősen megváltozik a forgalmi rend, és a megszokottnál több gyalogosra kell számítani. Mint megjegyezték, a Sziget idején a környéken közlekedő éjszakai járatok a megszokottnál nagyobb kapacitással, szóló helyett csuklós járművekkel közlekednek. A fesztivál ideje alatt a H5-ös HÉV Filatorigáttól a belváros felé éjszaka is 10 percenként, Szentendre felé pedig 60 percenként indul, a zsúfoltság elkerülése érdekében a HÉV-rendészek segítenek az optimális elhelyezkedésben, hogy az utasok a vonatok minden kocsijánál hasonló létszámban várakozzanak.

A tájékoztatás szerint a BKK idén is értékesíti a fesztiválhoz kapcsolódó Sziget CityPass by Budapest Card elnevezésű, az egész fővárosban ingyenes közösségi közlekedést lehetővé tevő karszalagot, amellyel számos helyen kedvezményt kaphatnak a látogatók. A Citypass a Filatorigátnál lévő ideiglenes jegyértékesítő helyen, valamint a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2A és 2B terminálján, valamint a Keleti pályaudvarnál (Baross tér) és a Deák Ferenc térnél található BKK Ügyfélközpontokban vásárolható meg.

Aki egyébként a legtöbb információt szeretné megtudni a Szigetről, annak a fesztivál honlapján érdemes tájékozódnia.

Címkék: fesztivál, zene, Óbuda, Sziget