Mit hazudott ma Orbán Viktor?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tényleg úgy érzi már az egyszerű polgár – de a bonyolult is –, hogy a miniszterelnök csak akkor nem hazudik, amikor csukva van a szája, vagy ha alszik. Brit tudósoknak kiváló kutatási téma: vajon csukva van-e Orbán Viktor szája, amikor alszik. Altéma: és valóban nem füllent-e ilyenkor. Szívesen, kedves brit tudósok. Ám a miniszterelnök ajkainak zárt állapota esetén is nyitva van a megszámlálhatatlan propagandakiadványának „szája”. Ezek a lapok, televíziók és egyebek napi 24 órában tesznek arról, hogy Magyarország közéletének igazság-, valamint valóságsztenderdje megbízhatóan a farkatlan kétéltűek püspökfalatja alatt maradjon.

Gyerekkoromban volt egy Ki nyer ma? (alcím: Játék és muzsika tíz percben) elnevezésű rövid komolyzenei vetélkedő a Kossuth rádión, amelyet rendszerint nagyapámmal hallgattunk. Talán létezik még ez a műsor, éppen a fenti okok, és mentális egészségem őrzésének prioritása miatt csak ritkán kényszerülök rá, hogy Kossuth rádiót hallgassak. A Ki nyer ma? mintájára lehetne indítani egy Mit hazudott ma (Orbán Viktor)? című műsort, higgyék el, hallgatott adás volna, ám könnyen lehet, hogy a tízperces műsoridőbe nem is sikerülne beleférni.

A járvány mindent uraló médiazajában talán kevesebb figyelmet kapott az a hosszú üzenet, amelyet a szorgalmas levélíró Orbán írt az Európai Néppárt 58 tagpártjának. Tudják, ez az az európai pártcsalád, amely kontinensünk konzervatív, kereszténydemokrata, jobboldali pártszervezeteit tömöríti. Az európai konzervatívok ugyan tíz év alatt sem jutottak el oda, hogy kizárják a magát szélsőjobbra taszajtó Fideszt (és hű csatlósát, a „Keresztény”„demokrata”„Néppártot”), de legalább egy évtized múltával már kezd nekik büdös lenni az orbáni politika. Szintén friss hír, hogy a Néppárt ifjúsági szárnya talán előbb ébred az évtizedes Csipkerózsika-kómából, és kizárja a kormánypárt ifjúsági társszervezetét.

Kövér László intő szava | Magyar Hang

Még orbáni mérőeszközzel számítva is rengeteg hazugságot tartalmazott ez a levél, amelyben a politika Mága Zoltánja arra szólítja fel Európa konzervatív pártjainak vezetőit, hogy kérjenek bocsánatot a magyar emberektől, amiért Orbán Viktor szerint megsértették… Orbán Viktort. A felcsúti Rodolfo szerint ha őt az uniós politikában valamilyen vélt vagy valós sérelem éri, akkor az egész magyar néptől bocsánatot illik kérnie a sértést elkövető félnek. A levélben a miniszterelnök meg is nevezi a sérelmet: tudniillik, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke „párhuzamot állított a magyarországi intézkedések és Carl Schmitt, a náci német rezsim támogatója és ideológusa között”. A miniszterelnök itt máris elköveti azt a bravúrt, hogy egy mondaton belül sikerül többször is hazudnia. Ugyanis Tusk egyáltalán nem „a magyarországi intézkedéseket” bírálta, és párhuzam felállítására nem került sor. Tusk szó szerint azt mondta az ominózus interjúban a Der Spiegelben, hogy Carl Schmitt büszke volna Orbán tevékenységére.

És ha már Carl Schmitt. Nem teljesen érthető, hogy most hirtelen miért szégyellik a nevezett urat. Korábban ugyanis a Fidesz nagyon is fénylő csillagként tekintett Schmittre (nem az azonos vezetéknevű magyar másolásbajnokra, hanem a német ideológusra) és munkásságára. A Fidesz-rajongó Alapjogok (Eltiprásáért) Központ még pár hete is büszkén reklámozta Carl Schmitt munkásságának nagyszerűségét a közösségi oldalán. Sőt, G. Fodor „politikai termék” Gábor és Békés Márton fideszes ideológus is dicshimnuszokat zengett róla korábban. (Igaz, az utóbbi úr nemrég Antonio Gramsci marxista filozófust sem szégyellte segítségül hívni a Fidesz politikájának igazolásaképpen. Bárki jó, akivel alátámasztható a vezér nagysága.)

Visszatérve Orbán levelére, abban végig a Magyarország elleni „példátlan támadás és dezinformációs kampányról” beszél. Szerinte Európa konzervatívjai „azt híresztelték, hogy az Országgyűlés bezárt”. Ezt soha senki nem mondta a nevezettek közül. Egy – ezúttal – felkészületlen amerikai újságírónő próbálta ezzel Szijjártó Pétert sarokba szorítani egy interjúban. Azóta már minden narancssárga csatornából az ömlik, hogy ez az egyetlen vád éri Orbán felhatalmazási törvényét. Egyáltalán nem. Éppen az a probléma, hogy ugyan az Országgyűlés működik, lényegi jogköreit elvonták a felhatalmazási törvénnyel, hiszen a kormány rendeletekkel kormányoz, így az Országgyűlés kiüresedett, annak működése felesleges. Az ellenzék szerepe arra korlátozódik a Tisztelt Ház falai között, hogy a kevesek által követett online parlamenti közvetítések napirend előtti felszólalásai közönségének politizáljanak. A Fidesz vezetőinek nem áll érdekében egy számukra nagyszerűen működő paraván lebontása.

Lehet-e szuverén Orbán Viktor? | Magyar Hang

Európa erős embere, az utcai harcos Orbán hisztis levele végén megismétli, hogy bocsánatkérést vár el az európai jobboldaliaktól. Arra nem tér ki az erről beszámoló MTI híradása, hogy a miniszterelnök írt-e hasonló, bocsánatkérésre felszólító levelet azon fideszes médiumoknak, amelyek Donald Tusk nagyapjáról közöltek őt náci, azaz barna színben feltüntető hamis fotót az elmúlt hetekben.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/19. számában jelent meg május 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/19. számban? Itt megnézheti!