Felülemelkedhet a sport a politikán?

Felülemelkedhet a sport a politikán?

Kopasz Bálint olimpiai és világbajnok kajakos (k), valamint édesanyja és edzője, Demeter Irén (b), illetve Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Győztes csapaton ne változtass, szól a sportvilág egyik leggyakrabban emlegetett közhelye. Ha elfogadjuk a tételt, akár arra is gondolhatunk, hogy hiába avatta stratégiai ágazattá a sportot, és költött el több mint 3500 milliárd forintot a szívügyére Orbán Viktor miniszterelnök, tizenkét év is kevés volt ahhoz, hogy megtalálja győztes csapatát. A sportirányítás rendszeres újraszervezése folyamatos kritikának is beillik: a befektetések vélhetően nem a kívánt mértékben térülnek meg.

Az új sportügyi államtitkár, Schmidt Ádám bemutatkozó beszélgetésén nem véletlenül hangsúlyozta, hogy szigorúbb kontroll várható, vagyis az eddigieknél jobban figyelnek majd a sporttámogatások elköltésére. Tusványosi fellépésén pedig arról beszélt, hogy a sport felülemelkedik a politikán, és ha jól működnek együtt, annak az elsődleges haszonélvezője a sport lesz.

• Honnan érkezett Schmidt Ádám, és miért garantált a jó viszony a miniszterelnökkel?
• Hogyan írja át a sportfejlesztések tervét a válság?
• Miért cserélődött folyamatosan a hazai sportirányítás?
• Honnan lesz pénz a jövő évi atlétikai világbajnokságra, amit „Magyarország történetének legnagyobb sporteseményeként” hirdet a kormány?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!