Harminc éve született a Csurka-pamflet

Harminc éve született a Csurka-pamflet

Csurka István a Püski Sándor szervezte balatonszárszói találkozón 1993 augusztusában (Forrás: Wikipedia)

Csurka István híres-hírhedt írása, a nyolc újságoldalt betöltő Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán harminc éve, 1992. augusztus 20-án jelent meg a hivatalosan a legnagyobb kormánypárt orgánumának, ténylegesen viszont a drámaíró-politikus házi lapjának számító Magyar Fórumban. Az MDF-alelnök írása „nagyot szólt”, és hatással volt pártja jövőjére is. Három olyan embert kérdeztünk a dolgozatról, aki annak idején közelről követte az eseményeket.

A tanulmányként említett Csurka-írás nyelvileg igénytelen, helyenként suta, olykor rendkívül pongyola, erősen antiszemita szöveg. Lényege, hogy az ország szekere rossz irányba megy, mert az MDF gyávaságból – ezen a ponton kerül szóba Antall József miniszterelnök betegsége, utódja „betanításának” kérdése is – letért az eredeti útról, és feltett kézzel halad a nemzetközi tőke és hazai szövetségese, az SZDSZ által kijelölt nyomvonalon. Csurka szövege a maga korában legalább akkora vihart kavart, és hasonló méretű politikai mozgásokat indított el vagy gyorsított fel, mint másfél évtizeddel később Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde.

• Mit mond Jeszenszky Géza?
• Hogyan vélekedik ma Kónya Imre?
• És mi a véleménye Zárug Péter Farkasnak?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!