Hiába jelentették be, fel sem tekerték az állami távhőprogramot

Hiába jelentették be, fel sem tekerték az állami távhőprogramot

Távhővezeték a III. kerületben (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az állami intézményeket, vállalatokat, illetve a lakosságot érintő válságintézkedésekkel fordult a kormány tavaly a fűtési időszakra, miután a kedvezményes lakossági gázárat tavaly augusztustól már csak az átlagfogyasztás mértékéig biztosítja. Szeptemberben aztán az állami intézményekben hőmérsékleti korlátozást és a tűzifa hatósági árasítását rendelték el. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette továbbá: a lakossági távhő ára nem emelkedik, és programot indítanak a távhős lakások mérőórával történő felszerelésére.

Azóta azonban nagy a csend, holott éppen egy éve önálló Energiaügyi Minisztérium (EM) is működik Lantos Csaba vezetésével. Idén október elején előbb a tárca sajtóosztályán és Gulyás minisztériumánál érdeklődtünk, milyen lépések történtek az elmúlt egy év során a távhőprogramban, ám egyik tárcától sem kaptunk választ, ezért közérdekű adat-igénylést adtunk be Lantos és Gulyás minisztériumához. Egyebek mellett az ügyben hozott jogszabályok kiadását és a megvalósítás érdekében tett döntések ismertetését kértük. Ám mindenhonnan lepattantunk. Az EM például azzal utasította el kérelmünket, hogy a kért adatok további döntések előkészítését szolgálják, így azokat az infótörvény alapján nem kötelező kiadniuk. A válaszukból azonban közvetve kiderült az is, hogy egy év alatt egyetlen érdemi, nyilvános döntésre sem futotta; és nem igazolták, hogy történt-e érdemi lépés a kormánydöntés végrehajtása érdekében.

• Miért zavaros Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly szeptemberi bejelentése?
• Hogyan működnek a távhőrendszereknél alkalmazott költségmegosztók?
• Hány lakás esetében történik a költségelszámolás költségmegosztó alapján Pécsen, Debrecenben, Székesfehérváron és Budapesten?
• Hol lehet valóban egyéni távhőmérő-órákat alkalmazni?
• Milyen a jövőképe a távhőnek? Miért rugalmas az alkalmazhatósága?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!