Az árstop miatt lettek méregdrágák a sajtok

Az árstop miatt lettek méregdrágák a sajtok

Különféle sajtok (Forrás: Pixabay)

Miért ilyen drága a trappista sajt? – méltatlankodik két idősebb asszony az Auchanban, ahol az aktuális sajtkínálatot mustrálgatják. Többször kiveszik, majd visszateszik a termékeket, végül a német mellett döntenek, mert annak kilója „csak” 5600 forint, szemben a 7200 forintos magyar trappistával. – Nyáron még 3 ezer forint volt – jegyzi meg elmenőben egyikük, és ha megnézzük a KSH adatait, igaza is van, júniusban átlagosan ennyiért adták a tömb trappista kilóját. Októberre azonban a sajtok ára éves szinten 74,7 százalékkal emelkedett, a boltláncokban kapható márkásabb magyar sajttermékek jobbára 5000–7000 forintba kerülnek, miközben a külföldi sokszor 20–30 százalékkal olcsóbb. Akad persze olyan üzletlánc, ahol a saját márkás sajt kilója épp négyezer forint volt a napokban, ami már kifejezetten jó árnak számít.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy az árstop nem szándékolt mellékhatása miatt drágult meg ennyire a magyar sajt. Korábban a magyarok nagyobb arányban itták az olcsóbb, 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet, ezért a gyártóknak több tejzsírjuk maradt, amiből vajat, sajtot tudtak készíteni. A kormány azonban a 2,8 százalékos tej árát maximalizálta, így a forgalom erre a termékre terelődött át, világított rá Raskó György agrárközgazdász. Miután többet kell belőle szállítani, a gyártás során kevesebb tejzsír marad, amelyet máshonnan kell drágábban beszerezni a sajtkészítéshez.

• Hogyan dolgoznak a kézműves sajtok készítői?
• Mennyi ideig kell érlelni a sajtot, hogy minőségi terméket kapjon a gyártó?
• Miért emészt fel sok energiát a sajt készítése? 

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!