„Az ég szerelmére, addig ki fog tanítani?”

„Az ég szerelmére, addig ki fog tanítani?”

Könyveket pakol egy diák a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. üllői raktárában 2022. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szeptember 1-jén indul az új tanév, ám úgy tűnik, a pedagógusok korábbi tiltakozásai ellenére sem változik semmi az oktatási rendszerben. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint 16 ezer felett van a hiányzó pedagógusok száma, „túlélő üzemmódban léteznek a kollégák”, ennek orvoslására azonnali béremelésre lenne szükség. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője pedig úgy látja, a pedagógusoknak nem maradt más eszközük, mint a polgári engedetlenség folytatása.

Ki fognak nyitni az iskolák, de nagyon komoly szakemberhiány lesz – erről beszélt a Magyar Hang megkeresésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a szeptemberben esedékes tanévkezdés kapcsán. Bár az alaptörvény rögzíti, hogy mindenkinek joga van a megfelelő színvonalú oktatáshoz, szerinte ezt a mostani rendszer nem fogja tudni biztosítani a gyerekeknek, ugyanis információik szerint 16 ezer felett van az óvodákból, általános iskolákból és gimnáziumokból hiányzó pedagógusok száma.

Hatalmas a pedagógushiány

– Rendkívül elkeseredett hangulatban vannak a pedagógusok, és ami igazán aggaszt minket, hogy mély apátia van. Túlélő üzemmódban léteznek a kollégák – jelentette ki Totyik Tamás. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány az uniós pénzekből 2028-ig zárkóztatná fel a pedagógusbéreket az átlagbérek 80 százalékára, úgy fogalmazott, ez jó cél, de: „az ég szerelmére, addig ki fog tanítani?”. Azonnali béremelésre is szükség lenne – vélte.

• Mi az a precíziós sztrájk?
• Mikor tennének határozottabb lépéseket a szakszervezetek?
• Hogyan készülnek a pedagógusok a polgári engedetlenség folytatására?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!