Az elfelejtett forradalom

Az elfelejtett forradalom

Katerina Boriszevics újságíró és Artjom Szorokin orvos a minszki bíróság előtt 2021. március 2-án (Fotó: Reuters)

Fél évvel az országot felbolygató több százezres tüntetések után Belarusz csendes. Az ellenzék ugyan még abban reménykedik, hogy Aljakszandr Lukasenka tavasszal lemond, az elnöknek azonban esze ágában sincs távozni. Újra magabiztos, mint régen, és már a hatalmi átmenet felgyorsításáról Vlagyimir Putyinnak tett ígéretét is elfelejtette.

Néhány napja a belarusz különleges egységek rajtaütöttek egy társaságon, amely az elmondásuk szerint éppen sasliksütéshez készülődött. Csakhogy az omonosok (rendőri erők) megtalálták náluk az ellenzéki tüntetések szimbólumának számító fehér-piros-fehér zászlót, és emellett egy, a jelenlegi belarusz nemzeti lobogó színeibe öltöztetett bábut. A 25 nyugdíjas télbúcsúztatóra jött össze a Mologyecsno mellett a szabadban, és az ilyenkor szokásos szalmabábu helyett tiltakozásuk jeléül Lukasenka figuráját akarták elégetni. A társaság egyik tagját rosszullét miatt a mentő vitte el a rendőrségről, a többiek az ítéletükre várnak. Egy 25 fős tiltakozás manapság komolynak számít, és el sem hinné az ember, hogy fél éve még mindennaposak voltak Minszkben a százezres tüntetések.

A teljes cikket a Magyar Hang március 12-én megjelent 2021/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!