Barátságtalan ország

Barátságtalan ország

Orbán Viktor 2022. február 27-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Barátságtalanok vagyunk. Ha eddig nem jöttünk volna rá az orrunkra csapott bejárati ajtóból, az eladónő flegma fintorából, az előzni próbáló sofőr gyilkos tekintetéből – vagy abból, hogy Bencsik András az ugandai melegek kivégzésének örül, most megtudhattuk magától a világ legbarátságtalanabb államától: Oroszországtól is. Moszkvának a jelek szerint a kétségbeesett uniós aknamunka, az Orbán-kormány kitartó és gyomorforgató ragaszkodása sem volt elegendő.

A napokban Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete közölte a Ria Novosztyi állami hírügynökséggel, hogy Magyarországot az oroszellenes szankciók elfogadása miatt a barátságtalan országok listájára helyezték. Egy háborús agresszor sérelmeit persze érdemes saját helyükön kezelni. Moszkva mára kiiratkozott a civilizált államok köréből – inkább egy beszélő krokodilra emlékeztet, amelynek legnagyobb fájdalma, hogy nem zabálhatja fel nyugodtan szomszédját. Valahol természetes is, hogy barátságtalannak tart mindenkit, aki akadályozni próbálja a lakomában.

A magyarokat érő vád azonban találó, hiszen általában véve igaz. Itt vagyunk mi, akik az Európai Unió egyetlen tagállamaként próbálunk keresztbe feküdni minden, az oroszoknak kicsit is fájó vagy az ukránoknak kedvező EU-javaslat előtt. Közös hitel Kijevnek? A magyar kormány rögtön gáncsol. Nevezzük Putyint háborús bűnösnek? Varga Judit nem találja a tollát, lemarad a magyar aláírás a nyilatkozatról.

A teljes cikket a Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!