Nyáry Krisztián: Ez nem elhivatottság, csak cinizmus

Nyáry Krisztián: Ez nem  elhivatottság, csak cinizmus

Nyáry Krisztián (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nem hiszem, hogy a döntéshozókat egy kicsit is érdekelné az irodalom vagy a gyermekvédelem maga, amíg a homofóbia hasznot hajt, használják, amikor kifullad, keresnek mást, a lényeg, hogy mindig legyen ellenségkép – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Nyáry Krisztián. A Líra-csoport kreatívigazgatója szerint ráadásul az Orbán-kormány csak addig tart ki valamilyen szólam mellett, amíg annak mérhető támogatottsága van. – Ez nem elhivatottság, csak cinizmus – fogalmazott.

Az írót annak kapcsán is kérdeztük, hogy a Fővárosi Kormányhivatal 12 milliós fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki a Líra-boltok fenntartójára, amiért az ifjúsági irodalom polcán fólia nélkül árulták a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című képregényt – ez pedig ellenkezik a „gyermekvédelmi törvény” szabályozásával. – Emlékeztetnék rá, hogy egy volt diplomata 19 ezer durva pedofil tartalmat töltött le szolgálati laptopjára, ezért 540 ezer forintos büntetést (és felfüggesztett börtönt) kapott. Minket 12 milliós bírsággal sújtottak, amiért az általunk terjesztett képregényben két fiú megfogja egymás kezét. Ennyit az arányosságról és a gyermekek védelméről – értékelte a történteket Nyáry Krisztián.

• Kaptak bármilyen állami szereplőtől közvetett vagy nyílt ajánlatot a Líra felvásárlására, tulajdonrész szerzésére?
• Jöhetnek ennél drasztikusabb, könyvpiacot érintő lépések a gyermekvédelem nevében?
• A törvény szellemében hány Nyáry Krisztián-könyv kerülne fólia alá, szükség lesz a becsomagolásukra?
• Irodalomtörténészként lát párhuzamot a jelenlegi homofób szabályozás és más korok irodalmi cenzúrája között?
• Hogyan változtak 2020 óta a magyarok könyvvásárlási szokásai?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!