Magyarországon bárki ébredhet arra, hogy a szomszédjában egy hatalmas gyár épül

Magyarországon bárki ébredhet arra, hogy a szomszédjában egy hatalmas gyár épül

A gödi Samsung-gyár (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Amíg 2006 és 2010 között összesen 24 kiemelt beruházás zajlott az országban, a 2010 óta eltelt időszakban 3000-nél is több – hívta fel a „döntéshozók” és a nyilvánosság figyelmét a STOP Kiemelt beruházások munkacsoport, amely november elején a Huszonkettesek nevű építészcsoporttal közösen, a Dísz téren demonstrált a budai Vár kormányzati negyeddé alakítása ellen. Kezdeményezésük célja, hogy érdemi vita induljon az országszerte zajló monstre beruházásokról, amelyeket a kormány a helyi lakosság, az építész és a műemlékvédelmi szakma teljes kizárása mellett valósít meg.

Németh Krisztina, a demonstráció-sorozatot szervező Civil Kollégium Alapítvány munkatársa a Magyar Hangnak elmondta, a kiemelt beruházások környezetében élőkön kívül egyelőre kevesen érzik át a probléma súlyát. – Holott ma Magyarországon bárki ébredhet arra, hogy a szomszédjában egy hatalmas gyár épül, amelynek működéséről semmiféle tájékoztatást nem kap. Mivel a vonatkozó törvény a komplexitása miatt nehezen értelmezhető egy laikus számára, igyekszünk világossá tenni mindenkinek, hogy mi zajlik éppen a Fertő tónál, Gödön vagy a budai Várban – mondta.

• Mi történik vészhelyzet esetén a gödi Samsung-gyárban?
• Miért tiltakoznak neves építészek a budai Vár átalakítása ellen?
• Melyik újabb jelentős építészeti emléket bonthatják le a Várban?

A teljes cikket a Magyar Hang november 19-én megjelent 2021/47. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!