Civis Honoris Causa

Civis Honoris Causa

Vlagyimir Putyin videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület a Kremlben 2022. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

A címben szereplő latin kifejezés egészen pontosan „tiszteletreméltó polgárt” jelent, de a Debreceni Egyetem, emelve egyet a díj eszmei mondanivalóján, nem „tiszteletreméltóként”, hanem díszpolgáraként tekint az Ukrajnát néhány napja agresszorként megtámadó Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinra. A címet 2017 nyarán adományozta az orosz vezetőnek az egyetem szenátusa, mindenféle vitalehetőség nélkül, a közvélemény számára derült égből villámcsapásként.

Akadémikusok, díszdoktorok, élsportolók, kitüntetéses doktorok között, „kiválóságaink” gyűjtőfogalom alatt tehát ott szerepel a Kreml ura is. Habár az egyetem honlapján nem található meg Putyin neve, a hivatalos közlemény letölthető dokumentumként a honlapon szerepel (még), amelyből megtudhatjuk, hogy „a Civis Honoris Causa cím azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését.” Akkoriban élénk tiltakozás követte a cím adományozását, kisebb tüntetés is zajlott a városban, komplett tanszékek határolódtak el a politikai színezetű akciótól, de a címet nem vonták vissza.

„Kimagasló” közéleti tevékenységet valóban folytat Putyin manapság, láthatjuk a híradásokban, az erkölcsiségről nem is beszélve. Tény, hogy a világ tűzbe borításával fenyegetődző, civileket rakétázó, független államokat riogató elnök még mindig, most is, ebben a szent pillanatban is a Debreceni Egyetem díszpolgára, Civis Honoris Causája.

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!