Elment a falig

Elment a falig

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. Balról Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az első reakciók alapján nem értékelte hatalmas győzelemként a Fidesz kommunikációs háttérhatalma az európai uniós országok állandó képviselőinek hétfő esti tanácskozásán megszületett, a magyar uniós pénzek sorsát is érintő alkut. Orbán Viktor kedd reggel inkább az infláció után loholó jövő évi nyugdíjemelést jelentette be, a (párt)állami tévé pedig nem adta élőben az egyezséget pozitívan értékelő Navracsics Tibor és Gulyás Gergely miniszterek tájékoztatóját. Meglehet, a miniszterelnök több engedményt remélt a csúcsra járatott vétófenyegetései hatására. Elment a falig, és annyit ért el, hogy nem vesztek el visszavonhatatlanul, véglegesen jelentős uniós pénzek.

Elemi erejű meglepetést csak azok számára okozhatott a zsarolással kikövezett út végén létrejött, kölcsönösen elvtelen megállapodás, akik nem ismerik az Európai Unió működését, illetve abban az illúzióban ringatják magukat, hogy bármely külső erő kikényszerítheti a magyar jogállami működés helyreállítását.

• Lebontható kívülről az illiberális rendszer?
• Mekkora alkupozíciója maradt Orbánnak?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!