Megegyeztek a magyarországi uniós pénzekről

Megegyeztek a magyarországi uniós pénzekről

Pénz. Képünk csak illusztráció. Fotó: Unsplash/Robert Anasch

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról – a helyreállítási tervről és a jogállamisági csomagról – az uniós nagykövetek a COREPER hétfő esti ülésén. Az alku részeként jóváhagyták az unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára és a multinacionális cégek globális minimumadóját – írta meg az Euronews a cseh uniós elnökség hétfő éjszakai Twitter-bejegyzése alapján.

Az alkut írásos eljárásban fogják a következő órákban jóváhagyni a tagállamok, vagyis nem lesz róla szavazás. Az Eurológus egymástól független forrásokból úgy tudja, hogy a korrupciós kockázatok miatt befagyasztani szánt magyar forrásokat csökkentik. Az eredeti javaslatban három kohéziós alap 65 százaléka szerepelt, amit 7,5 milliárd eurót jelent – az egyezség szerint ezt 55 százalékra mérséklik (mintegy 6,25 milliárd euró). A kormánylap Világgazdaság pedig úgy értesült, hogy a magyar iparűzési adó beleszámíthat a globális minimumadóba, a magyar kormány ezért elfogadta a javaslatot. Szijjártó Péter azt még délután közölte, hogy a kilencedik szankciós csomagot nem vétózza meg Magyarország. Az unió cseh elnöksége az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mindkét ügyben, a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt hitel ügyében is feladta a vétóját. 

Reggel a kormány részéről Navracsics Tibor és Gulyás Gergely reagál a sajtó előtt a brüsszeli döntésre – írta meg a Hvg.hu. A Tanács hétfő esti közleménye szerint a helyreállítási alapokhoz történő hozzáférést – az eredeti javaslatnak megfelelően – komoly feltételrendszerhez köti az Európai Unió, 27 úgynevezett szupermérföldkövet kell teljesítenie Magyarországnak.

A Portfolio információi szerint a magyar kormány – Szijjártó Péter délutáni nyilatkozatától eltérően – mégis belement abba, hogy a közös uniós adósságvállalási megoldáson keresztül támogatja Ukrajnát (nem pedig bilaterális alapon, mint ahogy akarta). Ezután pedig a magyar kormány elfogadta a globális minimumadó második pilléréhez csatlakozást a friss engedmény tükrében.  Emellett úgy tudják, hogy egyedül Hollandia tartózkodott a magyar helyreállítási programról szóló szavazáson, a többiek mind jóváhagyták, míg a magyar EU-pénz felfüggesztési arányról szóló szavazásnál az összes tagállam, tehát még a lengyelek is megszavazták a felfüggesztést.

Ujhelyi István, egykori MSZP-s, jelenleg független EP-képviselő úgy reagált a bejelentésre, hogy „Győztünk!‼️ Orbánék meghajoltak. Megkaphatjuk az uniós forrásokat, ha a kormány helyreállítja a jogállamiságot!”

A Magyar Hang még pénteken írta meg, hogy akármekkora is lesz a befagyasztás, továbbra sem változik az a helyzet, hogy csak akkor indulhatnak meg ténylegesen a pénzek, ha Magyarország maradéktalanul teljesíti nemcsak a korrupcióellenes vállalásait, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása érdekében előírt intézkedéseket.

Ennek kapcsán Rajnai Gergely politológus november végén úgy nyilatkozott a Magyar Hangnak, hogy az Európai Unió közvetlenül és folyamatosan jelen lesz a magyar politikában, miután bizonyos költségvetési forrásokat csak akkor lehet majd felhasználni, ha az uniós pénzügyminiszterek ebbe beleegyeznek. – Ez folyamatos felügyeletet, kontrollt és kompromisszumok kidolgozását jelenti, vagyis azt, hogy nincs feltétel nélküli pénz.

A megállapodást követően Varga Judit igazságügyi miniszter arról posztolt, egyre jobban értik a magyar álláspontot Brüsszelben.

Feltehetően az ügyben kedden fél tízkor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Orbán Viktor miniszterelnök pedig arról számolt be kedden reggel közösségi oldalán, hamarosan bejelentést tesz, de utóbbinak nem biztos, hogy lesz köze a megállapodáshoz.