Magyarország nem vétózza meg a következő szankciós csomagot

Magyarország nem vétózza meg a következő szankciós csomagot

Szijjártó Péter Brüsszelben (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három napon belül három ügyben is visszakozott, illetve látványos vereséget szenvedett a magyar kormány Brüsszelben.

Szombaton az uniós tagállamok – magyar ellenszavazattal, de ebben a kérdésben nem volt lehetőség vétóra – megegyeztek abban, hogy ha kell, akkor tagállami garanciavállalással, de mindenképpen biztosítják Ukrajnának a 18 milliárd eurós hitelt.

Hétfőn a külügyminiszteri tanácsülés szünetében Szijjártó Péter kormánypárti magyar újságíróknak Brüsszelben bejelentette, hogy a kilencedik uniós szankciós csomag nem tartalmaz olyan részleteket, amelyek sértenék a magyar nemzeti érdekeket. Azt ugyan nem jelentette ki, hogy támogatni fogja a kormány, de ennek ellenkezőjét sem, sőt, többször hangsúlyozta, hogy sikerült elkerülni azokat a büntetőintézkedéseket, amelyek – szerinte – Magyarország számára hátrányosak lettek volna. Így – elképzelhető, hogy már hétfőn este – megegyezés születik a tagállami nagykövetek között az újabb csomagról. Ennek az ülésnek más tétje is van: várhatóan itt fognak megegyezni a Magyarország által eddig blokkol globális minimumadó ügyében is, valamint a magyar helyreállítási alapról és a jogállamisági eljárás keretében javasolt 7,5 milliárd eurós magyar forrás befagyasztásáról.

Szijjártó Péter egyébként sokszor hangoztatta a béke fontosságát és azt is, hogy mivel „a tél is keménynek ígérkezik, a világ vezető politikusai egyre sűrűbben utalgatnak a nukleáris fegyverek használatára”. Változatlanul bírálta a szankciókat, de kiemelte, hogy az új listára felkerülő, és beutazási tilalommal valamint vagyonbefagyasztásra szánt személyek közül Magyarország többeket is lehúzatott. Szerinte azért volt erre szükség, mert ezek „a kommunikációs csatornák nyitva tartása szempontjából fontos nevek”.

Az is kiderült, hogy Magyarország nem akadályozza meg azt, hogy az Európai Békekeret nevű, az uniós költségvetésen kívüli eszköz keretét 2 milliárd euróval megnöveljék. Ez az az alap, amelyből az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásokat a tagállamok visszaigényelhetik. Szijjártó szerint a hírekkel szemben ezt a magyar kormány nem blokkolta, csak „tárgyalt róla”. Azzal a feltétellel egyeztek bele, hogy földrajzilag kiegyensúlyozottabban osztják el a pénzt, a külügyminiszter szerint például a migráció elleni küzdelemben részt vevő országoknak is kapniuk kell belőle. És magyar feltétel, hogy minden kifizetést jóvá kell hagynia valamennyi tagállamnak.

Végül azt is közölte Szijjártó Péter, hogy az ukrán külügyminisztérium arról tájékoztatta: nem akarnak az uniós támogatás keretein kívül tárgyalni Magyarországgal finanszírozásról. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány által felajánlott 187 millióra sem tartanak igényt. Ez a cikkunk elején említett megoldás fényében válik érthetővé: Ukrajna a magyar ellenállás dacára is uniós forráshoz jut.