Gulyás Gergely: A pedagógusok béremelése attól függ, mikor jön az uniós pénz

Gulyás Gergely: A pedagógusok béremelése attól függ, mikor jön az uniós pénz

Budapest, 2022. december 13.
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2022. december 13-án. Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitûzött célok, jelentette ki a területfejlesztési miniszter, miután az uniós tagállamok nagykövetei december 12-én pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.
MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő éjszaka derült ki, hosszú hónapok után sikerült megállapodnia az EU-nak és Magyarországnak az uniós források kapcsán – ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden.

A kormány minden olyan célja megvalósult, amelyet júniusban maga elé tűzött – így kezdte a kedd délelőtti, rendkívüli kormányinfót Navracsics Tibor. Szerinte Magyarország, hasonlóképp a többi tagállamhoz, ezt követően hozzáférhet az uniós forrásokhoz, 2300 milliárd forintról van szó jelen esetben. Ennek meghatározó része klíma- és energiapolitikára, digitális közszolgáltatások fejlesztésére megy majd el. De megnyílik a lehetőség arra is, hogy más operatív programokat finanszírozzanak majd az uniós pénzekből. Ami most, december közepén történik, a Tanács részéről már csak nyugtázása a magyar munkának szerinte. 

Jobbnak tartotta volna a kormány, ha külön minden állam megállapodik Ukrajnával, de nekik is egyszerűbb volt, hogy az Európai Unió egyben adjon pénzt, és ebbe végül a magyar kormány is beleegyezett, jelentette ki a kormányinfón Gulyás Gergely.

Mitől teszik függővé ezek után a pedagógusok béremelését? Gulyás Gergely úgy fogalmazott, az a kérdés, január 1-jével érkeznek-e az uniós források, ettől is függ a pedagógusok fizetésemelése. A miniszter szerint három érintett operatív program van, és az a kérdés, az érkező források január 1-jével megnyílnak-e Magyarország számára, vagy az Európai Bizottság további feltételeket támaszt. Ha nem így történik, januártól tartható lesz a korábban ígért béremelés, jelentette ki. Ahogy hozzáférnek a forrásokhoz, úgy rögtön lesz béremelés, akár január 1-jétől, ha úgy érkeznek a források.

Bármekkora korrupciós botrány is van az EP-ben, a Bizottság tart a Parlamenttől a politikus szerint, és ez közrejátszik a helyreállítási program elfogadásának menetében is.

Navracsics Tibor szerint valójában nem voltak eddig feszültek a Brüsszellel való tárgyalások. Persze, látszott, hogy szűkül az idő, és valóban feszültebbek lettek azok, akik szerették volna elérni, hogy a magyar kormány ne érje el a célt. Akik nagyon nem akarták, hogy sikerüljön ezt elérni, feszültebbek lehettek – jelentette ki. Ha a Bizottság is úgy jár el, mint a magyar kormány, már sokkal korábban elfogadták volna szerinte a helyreállítási tervet. Az Európai Uniótól a kezdettől fogva hisztérikus hangok hallatszottak, fogalmazott a miniszter.

Van-e már konkrét időpontja a partnerségi megállapodás aláírásának? Egyelőre nincs Navracsics szerint, most fognak majd tárgyalni róla. 

Navracsics: Ne keveredjenek politikai és jogi szempontok

Gulyás Gergely szerint elmondták sokszor, mikor és milyen mértékben szeretnének emelni a pedagógusbéreken, és egyébként sem csak uniós forrásokból emelnének. Később már eleve csak nemzeti forrásokból kell fenntartani az emelés mértékét, ők pedig ígérték, ezt 2030-ig meg is fogják tenni.

Jól látjuk, hogy a tolvaj kiáltott pandúrt – így fogalmazott Gulyás az európai parlamenti képviselő korrupciós botránya kapcsán. Az ügyet természetesen a Pesti Srácok hozta fel, a miniszter pedig elmondta, figyelemmel kísérik ezután is az ügyet.

Navracsics abban nem lát problémát, ha az Európai Unió védeni igyekszik a saját forrásait, az viszont gond szerinte, ha a politikai és a jogi szempontok összekeverednek. Ha egy országban tömeges bűncselekményeket követnek el uniós forrásokkal kapcsolatban, mint arra bőven volt példa az ötvenes évek óta, azt jogi eszközökkel kell megfogni. Viszont az Európai Bizottság szerződésben meghatározott kötelessége szerinte, hogy ne váljon politikai testületté, ne mondjon ki politikai ítéletet országok felett. 

A kormánypártok támogatása adottnak látszik a finn és svéd NATO-csatlakozást illetően, a szövetségesek számíthatnak ránk – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely. A kérdésről viszont csak később tárgyalhatnak majd, a politikus februárt emlegette. 

A globális minimumadót illetően a magyar kormány tárgyalási pozíciója gyenge volt Gulyás szerint, mert nem hozzánk fizetik be, ha nem csatlakozunk. Ha nem jár adóemeléssel, akkor inkább mi is részesüljünk a bevételből – mondta a miniszter. 

A valóság eddig is Magyarország pártján állt, a korrupcióellenes intézkedések a magyar kormánynak nem fájnak Gulyás szerint. A helyzet mindig lehet jobb, viszont egyáltalán nem látja rosszabbnak, mint Nyugat-Európában vagy számos más országban.