Felkészülni az elkerülhetetlenre

Felkészülni az elkerülhetetlenre

Ennyi maradt 2022 nyarára a mórahalmi Nagyszéksós-tóból (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az alkalmazkodóképesség fontos erény a politikában, és nem lehet azt állítani, hogy Orbán Viktor híján lenne ennek a képességnek. Ezt jól mutatja az általa leírt ideológiai pályaív is, amelynek kanyarulatait hol a kellő időben észlelt piaci rések betöltése, hol a magyar társadalom mélyen gyökerező elvárásainak való megfelelés határozta meg. A jó vezető – hogy ne írjunk rögtön államférfit – ismérve azonban az, hogy nemcsak ő maga képes az alkalmazkodásra, hanem saját országát is hozzásegíti ahhoz, hogy képes legyen alkalmazkodni a változó világhoz. Ehhez persze annak felismerésére is szükség van, hogy melyek is azok az elkerülhetetlen változások, amelyekhez alkalmazkodni kell. Ezen a téren pedig már korántsem tűnik hibátlannak a miniszterelnök mérlege.

Ha az idei tusnádfürdői beszédből indulunk ki, az orbáni politika lényege nem más, mint felkészíteni az országot a Nyugat 2030 táján bekövetkező mély válságára. Akár a törzsbázis számára legyártott politikai termékről van szó, akár arról, hogy a kormányfő mélyen hisz a maga igazában – vagy akár bizonyos mértékig mindkettőről egyszerre –, ez az előrejelzés jól magyarázza a kormányzat által vitt külpolitikai irányvonalat, de részben talán még a hazai hatalompolitikai építkezést is. Ha a nyugati civilizáció egy-két évtizeden belül alapjaiban rendülhet meg, az nyilvánvalóan másfajta előkészületeket követel, mint a rendelkezésre álló nyugati minták puszta követését. Csakhogy Orbán Viktor külpolitikai jóslatai finoman szólva nem szoktak maradéktalanul bejönni: ilyen mellélövés volt az európai új jobboldal áttörésére fogadni a 2019-es EP-választáson vagy még a tárgyalóasztal mellől is benézni Putyin valódi szándékait Ukrajnát illetően. Kérdés tehát, hogy létezik-e egyáltalán az az alkalmazkodási kényszer, amelynek Orbán jelenleg egy egész ország jövőjét rendeli alá.

• Milyen valóban fontos változásokra nem készítették fel közben az országot?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!