„Itt mindenki fél” – A falu, ahol az összes szavazat a Fidesz EP-listájára érkezett

„Itt mindenki fél” – A falu, ahol az összes szavazat a Fidesz EP-listájára érkezett

Gadna (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nyolcvankilenc szavazatot adtak le a június 9-ei választás napján a gadnaiak a fideszes EP-listára. Ez a voksok 100 százaléka. Mi állhat az egyhangú döntés hátterében? Ennek próbáltunk utánajárni az abaúji kistelepülésen.

A 318 fős Gadna Miskolctól 42 kilométerre északra, a Szikszói járásban található. Festői környezet, legalábbis ami a természeti kincseket illeti: szelíd dombok, napraforgótól sárgálló lankák között érkezünk a Vadász-patak völgyébe.

A falu határában békésen legelésző őzgida mellett haladunk el. A domboldalon XIX. században épült, szépen felújított görögkatolikus templom, a patakvölgyben a Fő utca. Az okkersárgára festett önkormányzati épület közelében egy megfakult Széchenyi-terves tábla: az Európai Unió támogatásával a település 6,139 milliárd forintot kapott a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásához. Úgy tűnik, ez sokaknak a közkút vizét jelenti, ottjártunkkor többen töltöttek meg méretes kannákat, és cipelték hazafelé. „Fájnak a lábaim, vérnyomásos, cukros vagyok, tízszer is megállok, míg eljutok a csaphoz” – panaszolja egy helyi roma asszony, pedig közel lakik a kúthoz. A választásokról kérdezzük, a helyi polgármesterről, akit szintén mind a 89 választópolgár támogatott, igaz, ellenjelölt sem volt. „Lakatos Dezsőről csak jót tudok mondani. Meg ugye nem is akarok rosszul járni”– teszi hozzá csendesebben. Mindenki a Fideszre szavazott, ez vajon minek köszönhető? – tesszük fel a nagy kérdést. „Hogyne, tőlük kapjuk mindig a csomagot. Gondolnak ránk többször is egy évben. Amikor legutóbb aláírtuk a papírt, a polgármester megmondta, cserébe mindenkinek küldi a Fidesz a lisztet meg a krumplit. De csak ha aláírtuk a papírt!” – magyarázza. Arra a kérdésre, hogy milyen papírt kellett aláírni, nem kapunk választ. „Nem tudom, mi volt benne, de úgy emlékszem, Orbán Viktor kérte.” Más politikusról nem is igen hallottak, a hatvanas asszony legalábbis másra nem emlékszik. „Az biztos, az a másik háborút akar, de a nevét ne kérdezze, ha agyonütnek se’ tudom.” Feltételezem, akkor a választás után megnyugodtak, a Fidesz győzelmének köszönhetően elkerültük a háborút. De nem ilyen egyszerű a helyzet. „Az uram minden este nézi a tévét, az egyest, azt mondja, úgy látja, mégis lesz háború. Nem Orbán Viktoron múlik, ő nem akarja, de nem ő dönti el. Csak aztán nehogy jöjjenek a migránsok is. Most mondja meg, innen hová menekülhetnénk?” – tárja szét a kezét kétségbeesetten. Hátha tévednek a tévében – próbálom menteni a helyzetet, de úgy tűnik, ez a lehetőség kizárt: „A tévé nem hazudik, az úgy mondja meg, ahogy van!”

• Hogy lett Gadna az ország egyik legszegényebb települése?
• Miért nem váltják le az uzsorázó polgármestert?
• Miért és mitől félnek a gadnaiak?
• Milyen kitörési lehetőség van itt a fiataloknak? 
• Hogy találkoznak a filippínókkal és kik vásárolják fel a házakat?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!