Magyar Péter feljelentést tesz a kórházi klímák és a fertőtlenítőszerek hiánya miatt

Magyar Péter feljelentést tesz a kórházi klímák és a fertőtlenítőszerek hiánya miatt

A Szent János Kórház felújított és ódon folyosója (Olvasónk felvétele)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentést teszek foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és annak minősített esete a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, amiért a kormányzati szervek és egyes egészségügyi intézmények vezetői elmulasztották a kórházi klíma berendezések kötelező fertőtlenítését, karbantartását és javítását, illetőleg a magyar egészségügyi intézményekben az alapvető higiéniai szabályok betartását, betartatását és a kórházi mosdók fertőtlenítőszerrel és szappannal való ellátását – jelentette be Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szombaton, kórházjárása közben.

Mint felidézte, pénteken került nyilvánosságra a kórházak karbantartásáért és beszerzéseiért felelős állami szerv, a Közbeszerzési, Ellátási Főigazgatóság (KEF) vezetőjének belső levele, „amelyben elismeri, hogy több kórházban elmaradt a klímaberendezések kötelező fertőtlenítése, illetőleg kormányzati nyilatkozatokból tudjuk, hogy az Orbán-kormány már évek óta tudatában volt annak, hogy a kórházi klímaberendezések felújításra, illetve cserére szorultak.”

Hozzátette, hogy a Tisza Párt e heti kórházbejárásain egyértelműen kiderült továbbá, hogy a kórházak jelzései ellenére a KEF nem gondoskodott arról, hogy az egészségügyi intézmények az alapvető higiéniai szabályok betartásához szükséges mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszert kapjanak. Ennek következményeként, a kórházak jelentős részében a mosdókban nem áll rendelkezésre fertőtlenítőszer vagy szappan.

„A klímaberendezések fertőtlenítésének elmaradásával és a fertőtlenítőszerek biztosításának hiányával a kormány és a kormányzati szervek olyan mulasztást követtek el, amely közvetlenül és közvetetten rengeteg kórházi beteg, dolgozó és látogató megfertőződéséhez és végső soron halálához vezethettek. A klímaberendezések rendszeres karbantartása miatti leállások okán pedig műtétek és létfontosságú kezelések maradtak és maradnak el, ami szintén honfitársaink életébe kerülhetett. A Tisza Párt elvárja, hogy a hatóságok haladéktalanul vizsgálják ki a kormányzati és egészségügyi mulasztásokat és nevezzék meg a felelősöket” – írta.

A Tisza Párt nevében pedig újra felszólította Orbán Viktort, hogy szakítsa meg az adriai nyaralását, hívjon össze rendkívüli kormányülést, nevezze meg a politikai felelősöket és azonnal intézkedjen a szükséges plusz költségvetési források biztosításáról és a honfitársaink egészségét és életét veszélyeztető helyzet megszüntetése érdekében.