Magyar Péter: Hónapok óta se szappan, se WC-papír nincs a Heim Pál sürgősségijén

Magyar Péter: Hónapok óta se szappan, se WC-papír nincs a Heim Pál sürgősségijén

Magyar Péter a Heim Pál kórház bejárata előtt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-kormány családbarátnak hazudja magát, de március óta nincs WC-papír, szappan és fertőtlenítőszer a Heim Pál gyermekkórház legforgalmasabb mellékhelyiségeiben. Biztos, ami biztos, még a WC-papírtartót is leszerelték. Lehet még mélyebbre süllyedni Semmelweis Ignác hazájában? – tette fel a kérdést Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, aki kórházbejárása legújabb állomásán a gyermekkórházba látogatott el, és a legnagyobb forgalmú részlegen, a sürgősségi osztályon tapasztalta ezt.  

Alapvetően sokkal jobb a helyzet, mint az eddigi kórházakban, ahol jártunk, a legtöbb helyiségben például működik a klímaberendezés. 23, vagy 27-28 fokokat mértek – mondta a látogatásról készített videóban. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben többen jelezték, hogy 37-38 fok volt, de az elmúlt két napban ellenőrzéseket tartott a Belügyminisztérium és különzöző hatóságok, így valószínűleg felkészült a vezetés.

Kulja András, a Tisza Párt EP-képviselője és egészségpolitikusa elmondta, hogy az előző hóhullám hatására beszereztek mobilklímákat, amik elég szedett-vedetten vannak bekötve, és ezzel nagyjából egy 27 fokos hőmérsékletet tudnak biztosítani, ami a határán van talán az elfogadhatónak, bár nem a nyugati sztenderdek szerint, az újszülöttek és kicsi gyermekek szervezetét megterheli.

Magyar Péter elmondta, hogy még ennek a modern kórháznak is vannak régi épülettömbjei, ahol elég áldatlan állapotok vannak, néhol penészes, beázott a fal. Ezek közül meg is mutatott néhányat.

Egy olyan osztályon nincs WC-papír, kézmosó, ahova vírusos hasmenéssel, hányással kerülnek be gyerekek, ami igencsak aggályos, a kilincsen, felületeken keresztül nagy eséllyel megfertőzhetik a többieket – mondta Kulja András a sürgősségi mosdóinak bejárása után. Magyar Péter ehhez hozzátette, hogy a főnővér azt mondta, március óta nem kaptak sem fertőtlenítőt, sem WC-papírt. „Sok furcsaság van, de azt gondolom, ez nem a pénzről szól” – tette hozzá a pártelnök.

A videó végén azt is elmondta Magyar Péter, hogy miután az elmúlt napokban több kórházat is bejártak, Kulja András kollégái közül többen is írtak, hogy milyen jó, legalább bekapcsolták a klímaberendezéseket és tettek WC-papírt, így azt kérik, hogy menjenek sűrűbben. Mostantól nem fogjuk bejelenteni, hogy melyik kórházba megyünk – mondta, majd azért elárulta, hogy innen átmennek a Szent Imre Kórházba, majd a következő napokban vidéki intézményekbe. Hozzátette, továbbra sem érti az egészségügyi államtitkárt, aki szerint minden rendben van és minden problémát megoldottak.

Magyar Péter kedden a fővárosi Szent János Kórházban kezdte előre beharangozott kórházjárását, amellyel a fekvőbeteg-ellátó intézményekben tapasztalható, már-már elviselhetetlen hőségre és úgy általában, a lepusztult infrastruktúrára igyekszik felhívni a figyelmet. Első napja tapasztalatairól beszámolva középkori állapotokról beszélt. Ezt követte a Péterfy Utcai Kórház, ahol leláncolták a sajtó előtt a főbejáratot. Az ott készített felvételen a Tisza Párt elnöke lézeres hőmérővel szemléltette, milyen hőség van a klíma nélküli kórtermekben és folyosókon, ahol közel 40 fokokat mért. De azért talált olyan helyet is, ahol 27 és 22 fok volt: a Belügyminisztériumban és a kórházi főigazgatóságon, igaz, vezető az nem volt bent. A héten többször is felszólította Orbán Viktort, hogy szakítsa meg szabadságát az egészségügyi válsághelyzet miatt.

Magyar Péter a következő kérdéseket tette fel pénteken Pintér Sándornak:
• Igaz-e az, hogy az egészségügyi válsághelyzet idején minden magyar kórház főigazgatója a belügyminiszter utasítására augusztus 21-ig kötelező szabadságát tölti?
• Tervezi-e a belügyminiszter vagy az egészségügyi államtitkár, hogy a kialakult válsághelyzetre tekintettel engedélyezi, hogy a kórházi vezetők azonnali hatállyal visszatérhessenek állomáshelyükre?
• Tudomással bír-e a belügyminiszter vagy az egészségügyi államtitkár arról, hogy a kórházak karbantartásáért felelős Közbeszerzési, Ellátási Főigazgatóság (KEF) vezetőjének levele szerint sok kórházban nem történt meg a kórházi klímaberendezések kötelező fertőtlenítése, ami közvetlenül veszélyezteti a kórházban dolgozó és gyógyulni kívánó honfitársaink egészségét? Mikor tervezik tájékoztatni a magyar lakosságot arról, hogy mely kórházakban jelentenek fertőzésveszélyt a még működő, de nem fertőtlenített klímaberendezések a dolgozókra és betegekre? Belügyminiszter úr felvette-e a kapcsolatot a súlyos kórházi mulasztások kapcsán a KEF működéséért felelős Varga Mihály pénzügyminiszterrel?
• Tudomással bírnak-e arról, hogy több más magyar kórház után, ma a budapesti Szent Imre Kórházban is leállt a belgyógyászati osztályon a betegfelvétel a kialakult súlyos ápolóhiány miatt? Mit tesz a kormány a következő 5 napban azért, hogy pótolni lehessen a betegellátást veszélyeztető akut ápolóhiányt?

Emellett felszólította a belügyminisztert és az államtitkárt, hogy szombaton a teljes magyar sajtó jelenlétében közös kórházi bejáráson együtt mutassák meg a magyar egészségügyi intézmények valós állapotát. Emellett felszólította mindkét állami vezetőt: azonnali hatállyal utasítsák az Országos Kórház Főigazgatóság szintén szabadságon lévő főigazgatóját, hogy engedélyezze a sajtó munkatársainak az egészségügyi intézményekbe történő belépését és felvételek készítését. Sőt, a Tisza Párt nevében felszólítja a belügyminisztert, a pénzügyminisztert, az egészségügyi államtitkárt és az összes állami vezetőt, akiket szerinte felelősség terhel a kialakult egészségügyi válsághelyzetért, hogy legkésőbb augusztus 31-ével vállalják a politikai felelősségüket és távozzanak hivatalukból.