Elhunyt Novák Ferenc Tata

Elhunyt Novák Ferenc Tata

Novák Ferenc, a Nemzet Mûvésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes mûvész beszédet mond a Kárpát-Haza Magyar Konferencia megnyitóján a XXV. Csángó Fesztiválon Jászberényben 2015. augusztus 7-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Ferenc Tata 94. életévében, augusztus 17-én hajnalban békésen elaludt – közölte a család szombat délután kiadott közleményében. Mint írták, „a kiszolgáltatottság helyett a megnyugvást választotta, bölcsen hagyta, hogy kifogyjon belőle az életerő”.

„Kivételesen nagyszerű, gazdag, robbanékony és termékeny életét az utolsó pillanatig szellemi frissességben töltötte; idén áprilisban a Táncháztalálkozón még többszáz embernek tartott tánctörténeti előadást. A szakmája iránt szenvedély és felelősség fűtötte, utolsó nagyobb interjúja három hete jelent meg. Sokat köszönhet neki a magyar kultúra és Magyarország. Mélyen, de nem kritikátlanul szerette hazáját, melynek sorsáért az utóbbi években rengeteget aggódott...

Generációja – többek között Martin György, Timár Sándor, a Pesovár testvérek – olyan történelmi jelentőségű etnográfusi munkát végzett el a huszadik század ötvenes éveitől kezdve, ami csak Bartók és Kodály érdemeihez mérhető; túlzás nélkül a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük nekik. Novák Ferenc ezt a tradíciót a klasszikus színházi önkifejezés részévé tudta tenni (Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, Csíksomlyói passió, Kőműves Kelemen, István, a király), így hosszú pályája során nemzedékek sokaságával ismertette meg nemzeti kultúránk európai értékeit idehaza és világszerte. Személyében a hetvenéves Bihari János Táncegyüttes alapítóját, a három évtizeden át működő Honvéd Táncszínház megálmodóját és művészeti vezetőjét, a mai napig prosperáló Nemzeti Táncszínház kitalálóját tisztelhetjük. Páratlan életműve, tapasztalata, tudása és kalandos élettörténetei nemcsak alkotásaiban, de barátaiban, tanítványaiban, családjában, gyermekeiben és unokáiban egyaránt továbbélnek. Ünnepeljük életét!” – olvasható a család közleményében.

Novák Ferenc 2023 nyarán adott utoljára interjút a Magyar Hangnak, miután lemondott a Magyar Táncművészek Szövetségének tiszteletbeli elnöki pozíciójáról, így tiltakozva a kisebb táncos műhelyek ellehetetlenítése ellen. Döntéséről és a kultúrpolitika irányairól beszélgettünk vele. 

2022-ben pedig a részben általa útjára indított táncházmozgalom ötvenéves évfordulója kapcsán hihetetlenül gazdag életútjáról mesélt munkatársunknak. „A folklorizációnak vége. Táncot sem lehet már gyűjteni. A felgyűjtött 240 000 méternyi filmen lévő anyag fontos részeit kellene megtanulnia az új generációknak és használni mint anyanyelvet. Nem kell visszasírni semmit, ilyen az élet. Ami még megvan, azt pedig tisztességesen kell ápolni, nem ferde ideológiákkal. És hogy lesz-e táncház harminc év múlva? Elképzelhető. Ha nem, akkor átalakul klubbá. Olyan ez, mint a divat. De azt hiszem, elegen foglalkoznak ma ezzel a kultúrával. A művészeti alapiskolákban legalább 200 000 gyermek táncol. Nem kell több, csak legyenek köztük tehetségesek is. Olyan táncos egyetemek kellenének, ahol feltöltik őket műveltséggel. És ez pont elég. Jusson más műfajnak is tanuló” – üzente akkor.

Novák Ferenc 1931. március 27-én született Nagyenyeden. Volt a Honvéd Együttes tánckarvezetője, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője, az amszterdami Folklór Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója.