Novák Ferenc Tata: Lassanként én is hazaáruló leszek?

Novák Ferenc Tata: Lassanként én is hazaáruló leszek?

Novák Ferenc Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező a Sándor-palotában, ahol Áder János köztársasági elnök tiszteletvacsorán látta vendégül 2016. március 30-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Múlt héten a 92 éves Novák Ferenc Tata, a magyar táncházmozgalom egyik legjelentősebb alakja lemondott a Magyar Táncművészek Szövetségének tiszteletbeli elnöki pozíciójáról, így tiltakozva a kisebb táncos műhelyek ellehetetlenítése ellen. Döntéséről és a kultúrpolitika irányairól beszélgettünk vele.

– Nemrég lemondott a Magyar Táncművészek Szövetsége tiszteletbeli elnöki posztjáról. Miért tette ezt?
– Pár éve kérdés, hogy a független táncegyüttesek, amelyek nem kapnak állami dotációt, hogyan élnek meg. Eddig úgy-ahogy működtek, és úgy ítélem meg, sokan közülük nagyszerű dolgokat csinálnak. A megélhetésükkel mindig volt probléma, de valahogy léteztek, tudtak dolgozni, mert valamennyi pénzt azért kaptak. Most a kulturális költségvetésből osztottak ki többlettámogatást, és az ebből való részesedést az együttesek nagy része úgy várta, mint egy mentőövet. Kaptak is néhányan, de nem mindenki. Fogalmam sincs, milyen megítélés alapján történt az elosztás. Szép, de változó összeget kapott például Frenák Pál együttese, a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes. Van, aki nagyon sokat kapott, van, aki keveset. Ám egy csomó független együttes egy fillért sem. Ez számomra tűrhetetlen – kivégzésszerű döntésnek érzem. Ezek az együttesek ezentúl nem fogják tudni fizetni a próbaterem rezsijét, és abba fogják hagyni a munkát. Alig merem kimondani a kérdést: ez vajon kultúrharc?

• „A független együttesektől életemben nem láttam ellenséges hangulatú előadást.”
• „Nem kaptunk választ a kérdéseinkre a kulturális kormányzattól.”
• „Úgy tűnik, itt most valakit irritál a kortárs tánc vonal.”
• Milyen ország lettünk?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!