Mindenre van ember

Mindenre van ember

A papi szolgálat alól felfüggesztett Bese Gergő még 2022-ben (Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter)

Tartózkodni szoktam attól, hogy LMBTQ-ügyekről írjak, érintettként könnyű kilépni az elemzői keretek közül. Néha mégis úgy érzem, meg kell tenni. Már csak azért is, mert ennek a dilemmának a másik oldala, hogy végül is mi egyébről lenne igazán dolgunk szólni, mint amihez személyes közünk van? Ezért gondoltam úgy, hogy érdemes lenne írni a Bese-botrány kapcsán.

Az alaphelyzet, vagy hogyan is nevezzük, közismert: a katolikus egyház egyik celebpapjáról kiderült, hogy meleg szexpartikra jár. Ennek – mármint a kiderülés – következtében meg kellett válnia munkájától, és ellene fordult az őt eddig sztároló kormánypárti nyilvánosság. Bese Gergő bocsánatot kért azoktól, akiket az ügy kipattanása megbotránkoztatott, de nem kért bocsánatot azoktól, akiket propagandistaként ő maga bántott meg melegellenes kirohanásaival és egész nyilvános életének képmutatásával. Annak tudatában, amit most már tudunk, nemcsak kirekesztő és gyűlöletkeltő, a felebaráti szeretetet nélkülöző volt mindaz, amit korábban a nyilvánosságban mondott a neki dúsan felkínált fórumokon, hanem hazugság is.

A bocsánatkérés nem volna üres gesztus, mivel az egyúttal önreflexió és lezárás is, szerencsésebb esetben új kezdet mindenki számára. A kegyelmi botrány is részben attól maradt fájóan lezáratlan, azért vált nagyszabású politikai üggyé, a kormányra nézve romboló hatású társadalmi élménnyé, mert a mai napig nincs magyarázat, szembenézés, bocsánatkérés azzal kapcsolatban, hogy az a bizonyos kegyelmi döntés egyáltalán hogyan történhetett meg. Balog Zoltán továbbra is ellátja hivatalait, nem szűnve meg mások pályáját derékba törni, Novák Katalin pedig – mintha mi sem történt volna – tér vissza protokollmosolyával a gyerekek körüli politikacsinálásba, holott éppen e téren ártott, s még csak azt sem tudjuk, miért.

• Miért fontos a Bese-ügy?
• Miért ne ártana egy bocsánatkérés?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!