Orbán-galopp

Orbán-galopp

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben 2022. február 1-jén. (MTI/Kreml)

Nem hittem volna, hogy Orbán Viktor egyszer a lényeget illetően pontosan felmondja az abszurd angol humor egyik legismertebb idézetét. A híres Monty Python társulat nevével fémjelzett Gyalog galopp című filmklasszikusban hangzik el az ominózus mondat, miután Sir Lancelot mészárlást rendezett az udvarban: „Kár lenne pörlekedni azon, ki kit ölt meg.”

Orbán Viktor szerint az ukrajnai konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit. Hozzátette, a fő kérdés, mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni. Utóbbi kijelentés fájdalmas igazságát nem érdemes tagadni, ám a háborús felelősség relativizálása, elkövető és áldozat összemosása nemcsak erkölcsi, hanem gyakorlati szempontból, a lehetséges politikai következményekre tekintettel is elfogadhatatlan. (Vajon hogyan fogadna a Fidesz egy ilyen kijelentést: nem az a fő kérdés, 2006 őszén ki kinek lőtte, lövette ki a szemét?) A kormányfő szavaiból áradó cinizmus magyarázatot adhat arra az ellenszenvre, ami a nyugati szövetségi rendszeren belül a magyar kormányt övezi. Nem zsigerből jövő hungarofóbia, nagyon is észszerű magatartás ez, amelyet aligha változtat meg a hagyományos diplomácia eszköztárát sutba dobó, Szijjártó-féle körkörös toporzékolás, vétófenyegetés.

• Hogyan táplálja Orbán is a konfliktust és szolgálja Moszkva érdekeit?
• Mi az orbáni békeajánlat?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!