Egy korábbi focisztár kormánykritikus posztjai miatt áll a bál a BBC-ben

Egy korábbi focisztár kormánykritikus posztjai miatt áll a bál a BBC-ben

Gary Lineker (Forrás: Gary Lineker Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gary Lineker a bevándorlással kapcsolatos kommunikációt illette kemény szavakkal. A teljes stáb, és a Premier League csapatai is szolidaritást vállalnak az angol válogatott egykori csapatkapitányával. A BBC volt főigazgatója szerint a brit közszolgálati adónál nem kezelik megfelelően a posztolásra vonatkozó illemszabályokat.

Komoly, immár a napi működést is érintő vita alakult ki a BBC-nél, miután a brit közmédia vezetősége – a brit kormány új migrációs politikáját kritizáló személyes posztjai miatt – arra szólította fel A nap meccse (Match of the Day) című labdarúgó magazin népszerű kommentátorát, Gary Linekert, hogy távozzon. A BBC-nél azt is közölték, az angol válogatott korábbi sztárja és csapatkapitánya addig nem lesz adásban, amíg „nem alakít ki egy elfogadott és egyértelmű állásfoglalást a közösségi média használatával kapcsolatban”.

A játékosként többek között a Barcelonában is megforduló 62 éves korábbi labdarúgó kedden egy Twitter-bejegyzésében a londoni kormány új menekültügyi politikájának bevezetésekor használt nyelvezetet az 1930-as évek Németországában használt nyelvezethez hasonlította. Lineker Suella Braverman posztjára reagált először, amelyben a brit belügyminiszter EU-ból Nagy-Britannia irányába gumicsónakkal érkező illegális bevándorlásról szólva azt írta: „Ami elég, az elég. Megállítjuk a csónakokat.” Ezt kommentálta „Istenem, ez több mint szörnyű” szöveggel személyes bejegyzésben a Match of the Day műsorvezetője. Lineker a BBC egyik legismertebb, legnépszerűbb és legjobban fizetett sztárja jelenleg. Fontos az is megjegyezni, a BBC nem söpri a szőnyeg alá az ügyet, szombaton élő, percről percre hírfolyamban tájékoztatja a nézőket, olvasókat az ügy fejleményeiről.

Az események közben immár odáig fajultak, hogy a szombat esti adás másik két műsorvezetője, Micah Richards és Alex Scott arról tájékoztatott, hogy Linker melletti szolidaritásból ők sem vesznek részt a műsorban. Azóta se szeri, se száma a Lineker melletti kiállásnak mind a brit közmédián belül, mind azon kívül. Több ismert, immár szakkommentátorként dolgozó korábbi focista, így Ian Wright és Alan Shearer is visszalépett a szombati adástól. De így tettek a szombaton játszó klubok is, 12 egyesület ugyanis jelezte, senki sem fog nyilatkozni tőlük a meccsekkel kapcsolatban a brit közmédiának. A BBC ezután közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztattak, hogy egyetlen szakértő vagy műsorvezető sem fog szerepelni a szombati műsorban.

Kritizálta a BBC eljárását Greg Dyke, a brit közszolgálati adó korábbi főigazgatója. Ő a Radio 4 Today című műsorában arról beszélt: „szerintem hiba volt, amit a BBC tegnap tett”. – Az évek során soha nem léptem a nyilvánosság elé kritizálva a BBC vezetését, mert tudom, milyen nehéz munka ez – nyilatkozta Dyke. A volt főigazgató szerint ugyanakkor jelen helyzetben fontos arról beszélni, hogy míg a hírműsorok és az aktuális ügyek munkatársaitól joggal várják el a pártatlanságot, addig a többi műsor kommentátora esetében ez nem fair. – Gary Lineker „közkedvelt futballriporter és műsorvezető, ha ezeket a szabályokat elkezdjük alkalmazni mindenkire, aki a BBC-nél dolgozik, hol lesz vége a dolgoknak” – tette fel a kérdést Dyke Alan Sugar és David Attenborough nevét említve. (Utóbbi esetében épp pénteken írtuk meg, hogy nem sugározzák a világ talán legismertebb és legnépszerűbb természetfilmese Wild Isles című sorozatának egyik részét, mert a brit közmédiánál állítólag tartanak a tory politikusok és a jobboldali sajtó reakciójától.)

A londoni parlament felsőházának tagja, Patience Wheatcroft, a Wall Street Journal Europe és a The Sunday Telegraph korábbi főszerkesztője szintén nyilatkozott a kérdésről. A Radio 4 Today című műsorban Wheatcroft arról beszélt, egyetért „mindenben azzal, amit Gary Lineker mondott”. – Mélységesen lehangolónak és ellenszenvesnek találom a kormányzat retorikáját a menedékkérőkkel kapcsolatban. Teljesen megértem, hogy Gary Lineker miért mondta azt, amit mondott – közölte a Lordok Házának képviselője. Wheatcroft bárónő szerint „az a probléma, hogy a BBC-nek vannak iránymutatásai, de nem alkalmazza őket tisztességesen”.

Az Lineker-ügyben megszólalt a BBC szerkesztési politikájának korábbi irányítója is. Richard Ayre, arról beszélt, „szomorú esemény lesz a nézők számára”, ha a Match of the Day-ben nem lesznek szakértők vagy kommentátorok. „Nagyon szomorú lesz az is, ha nem tudnak kibékülni Garyvel” – mondta Ayre a BBC Breakfast című reggeli műsorának. „Ő egy szuperlatívusz. Teljesen rendkívüli módon jó. Nem csak mint futballszakértő, de a BBC-vel töltött mintegy 50 évem alatt még soha nem találkoztam ennél tehetségesebb televíziós műsorvezetővel” – nyilatkozta Linekerről Ayre. Mindettől függetlenül azonban a szerkesztési politika volt irányítója azt is leszögezte: „a BBC és annak hírneve fontosabb bármelyik egyénnél, még Gary-jénél is”.

Linekernek nem ez az első ilyen jellegű ügye. A Leicester City, a Barcelona és többek között a Tottenham egykori klasszisáról 2019 nyarán azt követően cikkeztek, miután posztjaiban előszeretettel gúnyolódott a brexit káros hatásain aggódókon. Akkor ugyancsak felmerültek BBC közösségi médiás irányelvével és a pártatlansággal kapcsolatos aggályok.