„Elnézést kértek, de mondták, felülről jött az utasítás”

„Elnézést kértek, de mondták, felülről jött az utasítás”

Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor beszédet mond a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencia második napján a Bálna Budapestben 2023. május 5-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elértük a The Guardiannek tudósító Garamvölgyi Flórát, aki elmesélte, hogyan tették ki a CPAC Budapestre kihelyezett konferenciájáról, ahol korábban minden gond nélkül regisztrálták.

Odamentem Rick Santorumhoz interjút kérni, mire egy másik, szervezőnek látszó hölgy is csatlakozott, aki tessékelte volna tovább az amerikai republikánus politikust a következő beszélgetésre. Közben megkérdezte, melyik orgánumtól vagyok, ami azért volt furcsa, mert már a regisztációnál jeleztem, honnan érkeztem, és ott nem jelentett problémát – emlékezett vissza az eseményekre Garamvölgyi Flóra. A brit The Guardian napilapnak tudósító újságíró lapunknak elmondta, hogy a hölgy néhány másodperc múlva visszatért, amikor Rick Santorum az első kérdésre adott válaszának második mondatánál járt. Majd megfogta Santorum karját, hogy sietniük kell a következő tévés interjúra és elvitte a politikust.

– Santorum – aki a 2012-es elnökválasztási versenyben elnökjelöltként is megmérettette magát a párton belül – minderre úgy reagált, hogy csak egy kérdést tett fel a hölgy, amire befejezné a válaszát, ám a szervező ezzel nem foglalkozott. Ezután fél percen belül megjelent három biztonsági őr körülöttem, akik közül az egyik megkért, fáradjak le vele a regisztrációhoz, mert valami gond van az akkreditációmmal. Mondtam neki, hogy szívesen lemegyek vele. Lent odaadtam a tőlük kapott nyakba akasztós kártyámat, amit a nevemre kiállítottak. Erre közölték, hogy ugyan szerepelek a rendszerben, de az mégsem érvényes, és csak egy rendszerhiba folytán regisztráltak az első nap. És felszólítottak, hogy azonnal távozzak az eseményről – mesélte lapunknak az újságíró.

A 2018-as bezárása előtt a Magyar Nemzet külpolitikai rovatában dolgozó Garamvölgyi Flóra lapunknak azt is elmondta: „a recepciónál – miután megjegyeztem, hogy 14 órát utaztam ezért az eseményért – jelezték nekem, hogy elnézésemet kérik, de felülről jött az utasítás, hogy nekem azonnal el kell hagynom a helyszínt”.

A Garamvölgyi Flórával történtekre a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtó Intézet (International Press Institute, IPI) Twitter-bejegyzésében úgy reagált: „Visszautasítjuk a budapesti CPAC szervezőinek szégyentelen lépését, amellyel épp egy interjú közben kirúgták a The Guardian tudósítóját, Garamvölgyi Flórát a rendezvényükről. Ez a cselekedet egyértelmű megtorlás a kritikus tudósításaiért és támadás a sajtószabadság ellen.”