Kéjbarlang nem volt, de kupleráj még lehet

Kéjbarlang nem volt, de kupleráj még lehet

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mercedes Benz Academy átadásán Kecskeméten (Fotó: Kormány.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valakinek szólnia kellene Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy se nem „trendi”, se nem „fenszi”, de még csak nem is „szexi”, amit a kormánypárti bulvársajtó művel például az egyik akadémiai kutatóintézet „kéjbarlangnak” titulált, több éve felszámolt rekreációs helyisége kapcsán. Néhány évvel ezelőtt Kötcsén trendi, fenszi, szexi sajtóról beszélt a kormányfő, amellyel meg lehet szólítani a fiatalokat, ezt a kívánságot próbálják teljesíteni több holdudvari médiumnál is, de a hazugságra épített lejáratás ma sem trendi.

A tudós, akadémikus miniszter érvekkel nem tudta meggyőzni az akadémiai intézetek vezetőit, se kutató alkalmazottak ezreit, de még a közvéleményt sem arról, hogy miért is kellene a független Magyar Tudományos Akadémia fennhatósága alól kiszervezni több ezer kiváló szakembernek munkát adó kutatóműhelyeket, intézeteket. Az Akadémia ragaszkodik önállóságához, ezért aztán a parlamenti kétharmados kormánypárti többséggel fogadtatják el azt a törvényt, amely megfosztja az intézeteitől. Túl sok uniós forrást tudtak pályázatokon bevonni a kutatások finanszírozására, túl sok multinacionális cég adott megbízást ezeknek az intézeteknek. Magyarul: túl nagy volt a szabadságuk, ami ahhoz vezetett, hogy kritikus megállapításokra jutottak a társadalomtudósok.

Csaba László: Palkovics László nem nagyon értette azokat a felvetéseket, hogy vannak létező törvények | Magyar Hang

Egyvalami azonban eddig biztosnak tűnt: elvehetik tőlük az önállóságot, megfoszthatják őket a kutatás szabadságától, de bármilyen döntés is születik, az erkölcsi győzelmet ők aratják le, a szégyen pedig a törvény megszavazóira ég rá örök időkre. A hatalom azonban az erkölcsi fölénytől is meg akarja fosztani a legyőzötteket. Ezért kiadta a parancsot, hogy le kell járatni az akadémikusokat, le kell rántani őket a mocsokba, meg kell akadályozni, hogy emelt fővel távozzanak a csatatérről, rágalmat kell zúdítani a nyakukba, nehogy övék legyen az erkölcsi győzelem.

Egy évekkel ezelőtt megszüntetett rekreációs szoba, amelybe szív alakú ülőalkalmatosságot tervezett egy fantáziadús lakberendező, és egy fürdőkád elegendő volt ahhoz, hogy a legmocskosabb fantáziájú bulvárfirkász kuplerájt vizionáljon egy akadémiai kutatóintézetbe, ahol professzor urak töltöttek pásztorórákat. A szobába állítólag csak az jutott be, aki ismerte a titkos kódot, amelyre feltárult az akadémiai kéjbarlang ajtaja.

Semmi bizonyíték arra, hogy a szív alakú kanapé – mert ágynak aligha nevezhető a bútordarab – olyan célt szolgált, mint amit Ómolnár Miklós lapja, a Ripost szeretne elhitetni a törzsközönségével. De a lejáratásra éppen jó. A hírt aztán szép sorban átvették a kormányzati hirdetésekkel kitömött propagandalapok, ki-ki a maga stílusában újra és újra átfogalmazta a lejárató cikk tartalmát. Nem is tehettek másként, kötelező volt követniük a hírt, dagasztani kellett a mocskos botrányt. Remélem, egyszer majd szégyellni fogják, égni fog a képük, ha valamennyit sikerül megőrizni az arcukból.

Palkovics tavaly megígérte az MTA-nak, hogy maradhatnak a kutatóintézetek | Magyar Hang

Az is egyfajta hazaárulás ám, ha erkölcsileg próbálják meg lejáratni a tudományos életünk színe-javát. Ahogy a tudósok igába kényszerítése is az, kétsége ne legyen senkinek efelől. A jövőben is ilyen témájú cikkekkel lesz tele a konzervatív, polgári, keresztény jobboldalt kiszolgáló sajtó? Tényleg ilyen stílusú, ilyen módszerrel működő médiát rendelt meg a főnök a holdudvari lapok főszerkesztőitől? Az Országos Széchényi Könyvtárat most zsuppolják ki a Várból egy lepattant laktanyába, az 56-os intézetet most büntetik meg, mert nem volt hajlandó Pruck Pálban felismerni a pojáca Hári Jánost (Dózsa László színészt – a szerk.), egy sikeres egyetemet most üldöztek el Bécsbe, mert nem tudják megbocsátani, hogy ugyanaz az ember alapította, aki ösztöndíjjal támogatta a jelenlegi politikai hatalmi elit vezérkarának jeles alakjait, egyetemi szakot szüntetnek meg, mert nem tudják, mivel foglalkoznak a genderkutatók.

Magyarország – Lengyelországgal és Csehországgal együtt – megvétózta az Európai Unió klímavédelmi tervét. Csodálkozik még itt valaki azon, hogy a Magyar Tudományos Akadémia függetlensége szálka Orbán Viktor szemében? Hol lesznek független tudósok, ha majd valakinek hitelt érdemlően szólnia kell, hogy Pakson nincs minden rendben?

Vak erők pusztítanak maguk körül mindent - az MTA és a tudomány szabadságáért tüntettek | Magyar Hang

Jó lenne, ha tiszta lenne a fi deszes honatyák és honanyák előtt, hogy a tudomány nem egy piros lámpás kéjbarlang, ahol következmények nélkül lehet elbaltázni a dolgokat. Hát ne is képzeljünk kuplerájt az Akadémia épületeibe. Mert eddig ott tudománnyal foglalkoztak, kuplerájjá most szeretnék átalakítani az egészet…

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/26. számában jelent meg, 2019. június 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!