Mi egy vérből valók vagyunk…

Mi egy vérből valók vagyunk…

A DAC és a Sepsi sporttörténelmi meccsén egyesült a két tábor a dunaszerdahelyi Mol Arénában (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rögtön sejtettük, hogy nem mindennapi élményekben lesz részünk, miután elfogadtuk az invitálást Dunaszerdahelyre, a helyi Mol Football Academy ünnepélyes megnyitójára. Egyrészt eddig nem sok példa volt arra, hogy lapunkat ilyen alkalmakra elhívták volna, másrészt biztosak lehettünk abban, hogy az aznap este megrendezendő DAC–Sepsi barátságos mérkőzés hangulata méltó keretbe zárja majd az egész napunkat.

Az odajutás azonban nem volt egyszerű. A GPS ugyanis váltig állította, hogy Bécsi út nincs Dunaszerdahelyen, pedig az akadémiának ott kellene lennie. Segítséget kértünk hát a helyiektől.

– Magyariból jöttetek? Ó, az Isten áldjon meg titeket… – mondja egy idősebb néni, aki ugyan hallott az akadémiáról, de sajnos nem tudja, merre induljunk tovább. Egy fiatalabb férfi szerencsére ismeri az utat.

Hol gaz volt...

– A régi cukorgyár területe az. Már benőtte a gaz, amikor elkezdődtek ott az építkezések – mondja, és részletesen lediktálja, melyik táblánál merre kell mennünk. Az útbaigazítás pontos volt. Az akadémiánál még a szigorúnak tűnő biztonsági őrök is megenyhülnek, amikor észreveszik a rendszámunkat. Udvariasan megmutatják a parkolót, közben nem győzik hangoztatni, milyen jó érzés, hogy az anyaország immár nem békés semmittevéssel, hanem az összefogást, összetartozást erősítő segítséggel áll a határon túli magyarság ügyéhez.

Az akadémia területén néhány munkagép még az utolsó simításokat végzi. Nem tévedett a klub tulajdonosa, Világi Oszkár, itt valóban a térség egyik legszebb és legfejlettebb intézménye épült fel.

14 millió euró

– Amikor itt vagyok, mindig Nelson Mandela szavai jutnak eszembe, miszerint mindenki lehetetlennek vélte, amíg valaki meg nem csinálta. Három és fél évvel ezelőtt valami ilyesmit álmodtunk meg magunknak. Nem kevesebb mint 14 millió euró a költsége annak, amit itt lát, de azt mondom, minden fillért megért. Őszintén sajnálom, hogy a szlovák szövetség számára nem volt ez az egész annyira fontos, míg a magyar állam örömmel fogadta az elképzeléseinket, és azonnal segített – jelentette ki lapunknak Világi Oszkár.

[caption id="attachment_11317" align="aligncenter" width="1000"]

Világi Oszkár (középen) (Fotó: Magyar Hang)[/caption]

A DAC tulajdonosa azt mondja, nem izgatja fel magát azokon a támadásokon, amelyek arról szólnak, hogy miért kell a magyar adófizetők pénzét a határon túl elszórni, ahogy azokra a szlovák megjegyzésekre is csak legyint, hogy Orbán Viktor az általa osztogatott támogatásokkal megjelöli a saját területeit a Kárpát-medencében.

– Nem a rosszat kell keresni ebben, hanem meglátni az összefogás igényét, illetve a segíteni akarást. Közgazdaságilag ilyenkor az a válaszom, hogy a határon túli magyarság is éppen eleget költ el Magyarországon, így hozzájárul az ország bevételeihez. A támadások egyébként egy nagyon méltatlan gondolkodásmódot tükröznek – állította az üzletember.

A DAC szimbólummá vált

Világi Oszkár egyébként gyermekkora óta DAC-drukker, és nagyon örül, hogy egyre többen fertőződnek meg azzal az érzéssel, ami itt, Dunaszerdahelyen érezhető.

– Büszkévé tesz, hogy a klub szimbólummá vált. A határon túli magyarság sok évtizedes küzdelmének szimbólumává. Fantasztikus az a tudat, hogy a Kárpát-medence magyarok lakta részéről sokan eljönnek, és mögénk állnak. Ez a mai, Sepsi ellen vívott mérkőzés is igazi jelkép. Olyan, amilyen a Fradi elleni találkozó volt. Akkor is, és most is a nemzeti összetartozásunk érzése tölti be az egész arénát – mondta Világi.

Dupla avatás Dunaszerdahelyen, Orbán Viktort ezúttal sem lehet megközelíteni - Magyar Hang

Ünnepélyes keretek között adták át a DAC 1904 futballklub akadémiáját, a MOL Football Academy-t. Majd jött a zárt körű avatás.

A klubtulajdonos-üzletember úgy véli, az elmúlt húsz év arról szólt, hogy megtanuljanak együtt élni a különböző nemzetekhez tartozók a Kárpát-medence országaiban.

Nélküled, telt ház előtt

– Igen, felnőttünk ehhez. Már értjük és tiszteljük egymást. Nem azt mondom, hogy elérkeztünk az optimális állapothoz, de rengeteg lépést tettünk meg ebbe az irányba – közölte, majd elárulta, a Mol Aréna ünnepélyes megnyitójára 2019. február 16-án kerül majd sor, mégpedig a Slovan elleni rangadóval. – Nagy tervünk az, hogy az Ismerős Arcok adja elő a várhatóan telt ház előtt a Nélküled című opuszt.

DAC vs Sepsi...2018.11.16...."...annyi mindent kéne még elmondanom..."

MOL ARÉNA

Világi kérésünkre az építési költségek megoszlásáról is szívesen beszélt. Ezek szerint a Mol Football Academy 14 millió eurós költségéhez a Magyar Labdarúgó-szövetség 2,1 milliárd forinttal (ez több mint 6 millió euró), míg a Bethlen Gábor Alapítvány 300 millió forinttal (majdnem 1 millió euró) járult hozzá, amihez a szlovák szövetség félmillió eurót adott. A fennmaradó majd 50 százalékot, 3 millió euró bankhitelből, illetve a maradékot a klub a saját számlájáról fedezte.

– A Mol Aréna teljes megújulásának költsége összesen 29 millió euró volt, amiből a szlovák szövetségtől 3,9 millió eurót, a Moltól 2,6 millió eurót kaptunk, míg a többit saját tőkéből és banki hitelekből fedeztük. Amíg a klub kilencven százalékban az én tulajdonom, és csak a maradék a városé, addig a stadion tulajdonjoga 23 százalékban a városé, hiszen a területet biztosította az építkezéshez – ecsetelte Világi, aki hozzátette, jelenleg 7500-as átlagnézőszámmal rendelkeznek, ám az ünnepélyes megnyitót követően a rájátszásban nem tartja kizártnak, hogy mind a 12 800 férőhely megtelik a bajnoki találkozókon.

A miniszterelnökre várva

A tulajdonossal való beszélgetés, majd a remek ebéd után az egy kicsit megkeserítette a szánk ízét, amikor közölték velünk, hogy a délutáni ünnepségen, amelyen Orbán Viktor is beszédet tart majd, nem vehetünk részt, mert arra kizárólag a közmédia és a sportnapilap kapott meghívást. Gondoltuk, ha már itt vagyunk, valahogy csak megoldjuk, hogy maradhassunk. Most önöknek eláruljuk, rájöttünk a megoldásra: mivel az akadémiához tartozó 300 gyermek és fiatal ott lehet az ünnepségen, így azok rokonaiként, barátaiként akár mi is bejuthatunk. Nem ragozzuk túl, végül bejött a tervünk…

Miközben a lemenő nap egyre gyengülő erejében vártunk a magyar miniszterelnökre, három idősebb férfi beszélgetett mellettem.

„Erről nem mi tehetünk, nem mi kértük”

– Ez elképesztő dolog. A magyarok adták össze az akadémia költségének a felét… Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ismételten fontosak leszünk a hazánknak – jegyezte meg a legidősebb, miközben a barátja bólogatás közben hozzátette: „Bezzeg a szlovák szövetség csak félmillió eurót adott, míg a magyaroktól hétmilliót kaptunk összesen.”

Amikor felvetettem, hogy mindez, amit mondtak, tényleg szép és fontos, de – éppen a kormány politikája miatt – otthon sokan ismét csak a határon túli magyarok ellen fordultak, mert úgy érzik, a kormány számára ők a fontosabbak. Sokan azzal példálóznak, hogy az otthon élőktől sajnálták a lakástámogatást (10 évre 720 ezer forint állami támogatást), míg a határon túli magyarság 3,3 millió forint egyösszegű lakástámogatást kap a magyar államtól.

Miért magyar közpénzből kell a szerbeknek újra a csúcsra jutni? - Magyar Hang

Dől a pénz a határon túli futballba, és minő csoda, természetesen azok a klubok járnak jól elsősorban, amelyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával, vagy valamilyen formában Mészáros Lőrinccel.

– Fiam, én nem tudom, így van-e, vagy sem. Ha igen, az nagy baj, mert ismét egymás ellen hergeli a magyarságot. De erről nem mi tehetünk, nem mi kértük. Viszont a korábbi kormányok a szép szavakon kívül semmit sem tettek értünk, vagy még azt sem. Az a nagy baj, hogy ti, otthoniak a jó dolgotokban azt sem tudjátok megbecsülni, amitek van, állandóan marjátok egymást, nem vagytok képesek felfogni, hogy a magyarság jövőjéért össze kéne fognunk – jelentette ki az öreg.

Dunaszerdahelyen magyarnak lenni

Bevallom, nem tudtam vele vitatkozni. Hisz mostani és korábbi látogatásaim alatt pontosan megtapasztaltam, mi a különbség otthon magyarnak lenni, és mit jelent ugyanez itt, Dunaszerdahelyen. Mindeközben már Orbán Viktor is elkezdte beszédét. Az első taps akkor szakította meg, amikor azt elemezte, egész Európa jövője azon múlik, össze tudunk-e fogni azért, hogy egészséges gyerekeket neveljünk, és adjunk hálát a Jóistennek, hogy olyan időkben lehetünk most alkotó korunk teljében, amikor nem bajokat kell elhárítani, hanem alkotni és építeni lehet. És örüljünk, hogy a határon túli és az otthoni magyarok egymásra találtak, és képesek vagyunk közösen alkotni a határon túl is. Mint mondta, a közös akarat és elhatározás eredménye a komplexum, amelynek külön értéket ad, hogy nemrég még a széthúzás volt a meghatározó a Kárpát-medencében.

[caption id="attachment_12003" align="aligncenter" width="1200"]

Orbán Viktor miniszterelnök (k) átadja a létesítmény szimbolikus kulcsát a klub utánpótláskorú játékosainak a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a szlovákiai Dunaszerdahelyen 2018. november 16-án. Mögötte Világi Oszkár klubtulajdonos (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)[/caption]

– A sport egy nyelv, a mi közös nyelvünk, itt egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája. A sport megtanítja a gyerekeknek az alázatot, a másik megbecsülését, a közösség fontosságát, a hűséget és a lojalitást – sorolta a magyar miniszterelnök.

Hogy a sport mire taníthat meg, és mire nem, azt ezen a napon pontosan nem tudhattuk meg, de azt igen, hogy egy sportesemény akár képes lehet határokat átlépve egy nép közösségi tudatát, összetartozását erősíteni. Az ünnepélyes megnyitót követően a városban tapintható volt az izgalom, hiszen a Székely Légió mintegy 106 tagja már befutott Dunaszerdahelyre. A Mol Arénában mi más zárhatta ezt a napot, mint a csallóközi DAC és a székelyföldi Sepsi mérkőzése. Az első a két csapat történetében.

„Szervusz, testvér, gyere, igyunk egy pálinkát!”

– Mi hisszük és valljuk: egy vérből valók vagyunk! Találkozunk most, november derekán, és köszöntjük egymást. „Szervusz, testvér, gyere, igyunk egy pálinkát! Egészségünkre!” Csak úgy, egyszerűen székelyesen, ne… – fogalmazott a meccset felvezető interjújában Nagy Lázár József, a Sepsi OSK szurkolóinak „szóvivője”.

Orbán Viktor: Örüljünk, hogy képesek vagyunk közösen alkotni - Magyar Hang

Bejutottunk a DAC akadémiájának zártkörű avatójára, videón a miniszterelnök beszéde.

És valóban. Amikor az ember körbenézett az arénában, ahol több mint ötezren voltak, egy csapásra érezte, most valami nagyon nagy dolognak a szemtanúja. – Nem határon túli magyarok vagyunk, hanem határtalanul magyarok! – olvasható Kányádi Sándor híres mondata egy transzparensen.

Ezt látva és ötezer torokból hallva az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, amely immár nem csak Dunaszerdahelyen lett a magyarság összetartozásának himnusza, belénk szorul a szó. A meccs végül 3–2-es szentgyörgyi sikerrel ér véget. Az utolsó percekre egyesül a hazai és a székelyföldi szurkolók tábora, és a lefújás után ötezer ember énekli a Székely himnuszt szívére tett kézzel:

„Ameddig élünk magyar ajkú népek, Megtörni lelkünk nem lehet soha. Szülessünk bárhol, Földünk bármely pontján, Legyen a sorsunk jó vagy mostoha.”

FC DAC VS SEPSI OSK 2-3 UTÁNI HANGULAT 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Uploaded by Tuz Laller on 2018-11-17.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 28. számában jelent meg, 2018. november 23-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 28. számban? Itt megnézheti!