A görögök kipipálva, továbbjutás küszöbén a Vidi

A görögök kipipálva, továbbjutás küszöbén a Vidi

A székesfehérvári játékosok ünnepelnek Georgi Milanov (j) gólja után a labdarúgó Európa-liga L csoportjában játszott Vidi FC - PAOK mérkõzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2018. november 8-án. MTI/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha van jó foci, ráadásul komoly téttel is párosul, ismételten bebizonyosodott, hogy erre bizony van kereslet Magyarországon. Az Európa Liga csoportkörébe bejutott Vidi FC ráadásul esetleges sikerével egy komoly lépést tehet a továbbjutás felé, így senki sem csodálkozott azon, hogy a görög PAOK elleni találkozóra nem kevesebb, mint 18 ezer szurkoló látogatott ki. Hogy ebből mennyi a divatdrukker, illetve mennyien érkeztek luxusrepülővel, azt nem tudhatjuk, mindenesetre a vendégszektor dugig megtelt, és a megközelítőleg 1300 görög szurkoló az első pillanattól kezdve fantasztikus hangulatot varázsolt a Groupama Arénába.

Mindkét csapat számára létfontosságú volt a győzelem megszerzése – a görögök mindenképpen vissza akartak vágni a kinti 2-0-s Vidi győzelemért –, hiszen csak így maradhatott esélyük arra, hogy a Chelsea mögött megszerezzék a továbblépést érő második helyet a csoportban. Ennek ellenére inkább mezőnyjáték folyt a pályán némi keménykedéssel fűszerezve, de a PAOK játékosai és szurkolói a 33. percben kis híján infarktust kaptak, amikor Stopirát az ötösnél szinte felöklelte Wernbloom, ám mindenki csodálkozására a bíró sípja néma maradt. A fehérváriaktól az első 45 percben Huszti volt a legagilisabb, ám hazai pályán úgy nehéz meccset nyerni, ha összesen kettőt lősz kapura – a görögök hármat – és ebből mindkét oldalon egy-egy próbálkozás találta el a kaput. Ugyan szögletek tekintetében ekkor 2-1-re vezetett a Vidi, ám ez semmit nem jelentett, a félidő 0-0-s eredménnyel zárult.

Mit bántuk ezt, amikor a 50. percben a nyár végén megvett bolgár válogatott Milanov végre elkezdte törleszteni a nem kevés vételárát, és az ötösről szép gólt fejelt négy görög között. (1-0) Sőt, a bolgár annyira belejött, hogy az 54. percben megforgatta Valerát, majd centikkel lőtt 19 méterről a kapu mellé. Sajnos a görögök is rájöttek, Milanov elég veszélyes, keményen odaléptek neki, aminek az lett a vége, hogy le kellett cserélni. Innentől egyébként a Vidi alkalmazhatta a kedvenc taktikai fegyverét: biztonságos védekezés – Juhász Roland fantasztikusan irányította a védelmet –, majd az ebből indított gyors kontra. És a 79. percben majdnem be is jött a taktika, hiszen az időközben beállt Hodzic és Nikolov vezette gyors ellentámadás végén utóbbi kapura bombázott, amit a görögök kapusa némi szerencsével védte. Az utolsó tíz percben elképesztő nyomás alá került a fehérváriak kapuja, ám mindig volt egy utolsó láb vagy fej, amelyik felszabadított, igaz, a legtöbbször az el a kaputól jelszóval.

De kit érdekelt ez, amikor a 96. percben végre lefújta a játékvezető a meccset. A Vidi az idegenben elért 2-0-s siker után hazai pályán is legyőzte a görögöket 1-0-ra. Mivel a Chelsea idegenben szintén 1-0-ra verte a BATE Bariszav csapatát – bármilyen hihetetlen – kézzel fogható közelségbe került a csoportból való továbbjutás, amire még a magyar klubfutball történetében nem volt példa. A Vidi legközelebb november 29-én a fehérorosz BATE Bariszav vendége lesz.

"Nagyon nehéz mérkőzés volt, a játékosok maximálisan betartották a taktikai elképzeléseinket. Büszke vagyok a csapatomra, hiszen magas szinten teljesített, és versenyben vagyunk a továbbjutásért. Mi mindig a saját játékunkat játsszuk, és ezt fegyelmezetten végrehajtjuk kilencven percen keresztül. Még nem gondolok a BATE elleni meccsre, mert addig két hazai bajnokink lesz. Egy kis ünneplésre azonban lesz időnk, egy-két sört biztos megiszunk erre a sikerre" - nyilatkozta a meccs után Marko Nikolics, a Vidi FC trénere.

"Nagyon köszönjük a közönség támogatását, nélkülük nem ment volna. Nagyon jól játszottunk, jól kezdtük a második félidőben, örülök, hogy az én gólom döntött. Sajnos kaptam egy rúgást, így cserét kértem, mert ebben a helyzetben csak száz százalékos játékos lehetett a pályán" - fogalmazott a győztes gólt szerző Milanov.

L csoport

Vidi FC – PAOK 1-0

Groupama Aréna, 17 208 néző, jv.: Palabiyik (török)

Vidi FC: Kovácsik - Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira - Nego, Hadzic, Pátkai - Huszti (Kovács I. 66.), Milanov (Nikolov 58.) - M. Scepovic (Hodzic 77.)

PAOK: Pahalakisz - Léo Matos, Varela, Crespo, Tosca - Sahov, Vernbloom - Limniosz (Biseswar 60.), el-Kadduri (Akpom 63.), Léo Jabá (Warda 70.) - Prijovic

BATE – Chelsea 0-1

  1. Chelsea 4             4             -              -              6-1         12 pont
  2. Vidi FC 4             2             -              2             3-3         6
  3. PAOK                4             1             -              3             4-5         3
  4. BATE                   4             1             -              3             4-8         3