„A második negyedben szinte megadtuk magunkat” – a bronzért játszhat a férfivízilabda-válogatott

„A második negyedben szinte megadtuk magunkat” – a bronzért játszhat a férfivízilabda-válogatott

Pohl Zoltán (j) és az olasz Gonzalo Echenique a férfivízilabda-torna elődöntőjében játszott Magyarország–Olaszország-mérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Páratlan lehetőség előtt állt a magyar férfivízilabda-válogatott, hiszen ha a kvangdzsui vizes világbajnokság vízilabda tornájának elődöntőjében legyőzik Olaszországot, akkor nem a címvédő horvátok ellen ugrottak volna medencébe a szombati fináléban, hanem az őket 6-5-re verő spanyolokkal. Ráadásul az utóbbiakat a csoportmeccsek alatt egyszer már sikerült legyőzni.

Nos, a magyar-olasz találkozó esélyeit illetően megoszlottak a vélemények, hiszen mindkét válogatott csoportelsőként azonnal a negyeddöntőbe jutott, azaz jó formában várta az egymás elleni összecsapást. A két csapat idén az Európa-kupa zágrábi nyolcas döntőjében a négy között találkozott legutóbb, és akkor a magyarok Varga Dénes négy góljának is köszönhetően 12-11-re nyertek. Ám ezúttal az olaszoknak nem kellett annyira tartaniuk Vargától, hiszen a csapatkapitány lövő kezének egyik ujja még az új-zélandiak elleni nyitómeccsen eltört, ám ennek ellenére a csapatkapitány ott volt a kezdőben. Aztán kiderült, nem teljes értékű, így rövid időn belül lecserélte őt a szövetségi kapitány.

Maga a meccs álomszerűen indult, hiszen az első negyed végén 4–2-es magyar vezetéssel mentek rövid pihenőre a csapatok, ám csak az olaszok tértek vissza, ugyanis három perc alatt dobtak négy gólt, és ez meghatározó volt a találkozó további menetére. Sajnos az emberelőnyös helyzeteket sem sikerült túl sokszor értékesíteni Vámoséknak, ráadásul Hárai nagyon hamar, a harmadik negyedben kipontozódott, így nem sikerült az egyenlítés. A végén az olaszok 12–10-re győztek, így ők jutottak be a fináléba – és szerezték meg a spanyolok mellett az olimpiai kvótát –, míg a magyar válogatott a horvátokkal játszik a bronzmeccsen, azaz megismétlődik a két évvel ezelőtti margitszigeti döntő. A magyar csapat legközelebb hazai környezetben, a januári Európa-bajnokságon harcolhatja ki az ötkarikás részvételt, ott is egy kvóta talál gazdára.

Nagy Viktor kapus a vízilabda-torna elődöntőjében játszott Magyarország–Olaszország mérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nagyon fájó ez a vereség, de ennyi kapott góllal nem lehetett más az eredmény. A bíráskodással nem volt gondunk, hiszen sok kiállítást kaptunk, de nem tudtuk összerakni az emberelőnyös játékunkat. Maradt a bronzcsata, amit megnyernénk, hiszen ez a minimum ezek után” – jelentette ki az M4 Sportnak Angyal Dániel, aki a válogatott egyik legjobbja volt az elődöntőben.

Märcz Tamás értékelésében nem tagadta, a második negyed betlije döntötte el a találkozót.

„Jó kezdtük a meccset, ám a második negyedben szinte megadtuk magunkat, és kaptunk négy gólt zsinórban, ami utána megalapozta a folytatást. Hárai kipontozódása sem jött jól, ám hiába küzdöttek a fiúk, a legvégén mindig hiányzott valami, egy blokk, vagy egy pontos lövés. De az tény, az olaszok most jól játszottak. Sajnos kiderült, Varga Dénes játéka nagyon hiányzott, és egy ilyen éles meccsen az ő kiesése hatalmas hátrány” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

 

Vízilabda, férfiak, elődöntők

Olaszország–Magyarország 12–10 (2–4, 5–1, 2–2, 3–3)
Gólszerzők: Echenique 4, Di Fulvio 3, Figari 2, Bodegas, Figlioli, Luongo 1-1, illetve Vámos, Zalánki, Angyal 2-2, Pohl, Sedlmayer, Manhercz, Hárai 1-1

Spanyolország–Horvátország 6–5 (2–1, 2–1, 2–0, 0–3)