Az EU bírósága elmeszelte a FIFA-t és az UEFA-t

Az EU bírósága elmeszelte a FIFA-t és az UEFA-t

Fotó: UEFA Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az UEFA és a FIFA túl messzire ment, amikor azzal fenyegetőzött, hogy szankciókkal sújtja a szakadár Szuperligához csatlakozni kívánó csapatokat és játékosokat – mondta ki az Európai Unió bírósága. „A FIFA és az UEFA klubok közötti labdarúgó-versenyek, például a Szuperliga előzetes jóváhagyására vonatkozó szabályai ellentétesek az uniós joggal” – fogalmazott közleményében a bíróság hozzátéve, hogy ezek sértik az uniós versenyjogot és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A bírák ezzel iránymutatást adtak az uniós joggal kapcsolatban a madridi kereskedelmi bíróságnak, amely a Real Madrid és a Barcelona által még mindig támogatott Szuperliga végső részleteiről fog dönteni. Tavaly áprilisban a madridi kereskedelmi bíróság visszavonta azt az ítéletét, amely megtiltotta az UEFA-nak, hogy fegyelmi eljárást indíthasson és megbüntethesse a Szuperligát kiötlő futballklubokat, köztük a Barcelonát és a Real Madridot.

2021. áprilisában 12 európai csapat, az angol Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Arsenal és Chelsea, a spanyol Real Madrid, Barcelona és Atletico Madrid, valamint az olasz Internazionale, Juventus és AC Milan külön kupasorozatot tervezett indítani Szuperliga néven, ám az UEFA, a FIFA, valamint a szurkolók felhördülése miatt többségük visszalépett az ötlettől. Egyedül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus tartottak ki az elképzelések mellett.

Címkék: bíróság, EU, Szuperliga