Ez volt minden idők második legjobb vizes vébéje

Ez volt minden idők második legjobb vizes vébéje

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszás 5 kilométeres versenyszámának aranyérmese, Kapás Boglárka, a nõi 200 méteres pillangóúszás aranyérmese és Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás új világcsúccsal lett aranyérmese (b-j) a dél-koreai 18. vizes világbajnokságon résztvevõ, aranyérmet nyert úszók köszöntésén a Duna Arénában 2019. július 30-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy azt Sós Csaba a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokság előtt kijelentette, a sportág „mérhetősége” a megszerzett érmek és a kiharcolt tokiói kvóták számától függ. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya ennek megfelelően összesen négy-öt érmet remélt a világversenyen. Azért is tekintette a 2020-as ötkarikás játékok főpróbájának a vb-t, mert a szervezők úgy szállásolták el a csapatokat, ahogy az az olimpián is szokás: mindenki egy helyen, egy lakótelepen lakott, és olimpiai időszámítás szerint úszott.

A kapitány nevesítette is, kiket tart éremesélyesnek: Hosszú Katinkát, Milák Kristófot, Kapás Boglárkát, valamint Késely Ajnát. „A dobogóra odaérhet” kategóriába sorolta rajtuk kívül Kenderesi Tamást és Verrasztó Dávidot. Közülük Hosszú, Milák és Kapás nemcsak odaért, de világbajnoki címet nyert (Hosszú mindjárt kettőt), míg Kenderesi „szexbotrányával” nagyobb hírverést csinált magának, mint a medencében elért eredményével – igaz, szakadt oldalsó térdszalaggal ugrott a vízbe. Verrasztó ezúttal a riói formáját hozva messze volt még a döntőtől is 400 vegyesen.

– Ha azt nézzük, hogy feleannyi érmet szereztünk, mint Budapesten, az nem jó hír. Ha viszont azt, hogy a Duna Arénában egy úszónk lett világbajnok, itt pedig három, és összesen négy aranyat szereztek, az nagyon jó hír. Ugyanakkor nagyon sok döntős szereplésünk volt, negyediktől egészen a nyolcadik helyig, s miután ez egy olimpiai kvalifikációs viadal volt, így a váltók eredményessége is számított. Végül négy kvótát szereztek, ami azt jelenti, hogy 24 úszót, így vagy úgy, biztosan elvihetünk az olimpiára” – értékelt Sós Csaba.

Mindenesetre a magyar úszóválogatott – a nyílt vízi csapattal együtt – minden idők második legeredményesebb világbajnokságát hagyta maga mögött. Arra pedig még sosem volt példa, hogy a csapat valamennyi megszerzett érme arany legyen. És van itt még egy jó hír: a 2027-es világbajnokság rendezési jogát Budapest nyerte el.

A maga nemében valamennyi aranyérmünk sporttörténelmi értékű. Rasovszky Kristóf a nyílt vízi 5 kilométeres versenyben hazánk első vb-aranyát nyerte, míg 10 kilométeren biztosan szerepel az olimpián. Egyelőre ez az egyetlen magyar kvóta.

Új csillag született | Magyar Hang

Hosszú Katinka visszavonhatatlanul a sportág legendájává vált, hiszen az úszás történetében elsőként zsinórban négy világbajnokságon – Barcelona (2013), Kazany (2015), Budapest (2017) és Kvangdzsu (2019) – nyerte meg mindkét vegyes számot, és ő az első nő, aki egy számban ötször lett világbajnok (400 vegyes).

– Ez nagyon jó állomás Tokió felé. Amikor 2018 közepén elkezdtem a munkát Petrov Árpáddal, és elindultam a glasgow-i Európa-bajnokságon, olyan volt, mintha az utcáról estem volna be a versenyre. Kétszázon például három másodpercet javultam azóta, ebben rengeteg munkám van. És mikor úsztam a jobb időket? Délelőtt, pont abban az időpontban, amikor jövőre az olimpián a döntőket rendezik majd. Sok mindenen mentem keresztül ez alatt az egy hét alatt, és sokat tanultam magamról. Legfőképpen azt, hogy már nem ugyanabban a mentális zónában versenyzem, mint régen. Ez a kétszáz vegyes után kissé ijesztő is volt, hiszen a riói olimpián és majdnem két éve, a budapesti világbajnokságon is másképp éreztem magam. Nem értettem, hogy itt miért nincs bennem az a feszültség, az az adrenalin, miért nem tudok úgy izgulni egy szám előtt, mint régen. Végül sikerült ezt az előnyömre fordítani, így a mai döntőhöz már tökéletesen hideg fejjel tudtam odaállni, és ha kellett volna, akkor akár taktikát és technikát is tudtam volna váltani – mondta a 30 éves világklasszis, és bevallotta, a 200 méteres hátúszás döntője előtt rájött, nem kellett volna elindulnia, ám nem lett volna sportszerű, ha visszalép vagy menet közben feladja a számot.

Végleg legendává vált Hosszú Katinka! | Magyar Hang

Az új kedvenc természetesen a 19 éves Milák Kristóf: nemcsak világbajnok lett, hanem megdöntötte Michael Phelps 2009-es, még a cápadresszben elért világcsúcsát. – Egyelőre még nem sikerült feldolgoznom ezt az eredményt, mindenkit sokkolt, hogy sikerült ezt az időt úszni. Szerintem legalább egy hónapba telik majd, mire felfogom, mit is csináltam. Ugyanakkor remélem, nem fogok itt megállni. Attila bácsinak, az edzőmnek meg is mondtam, hogy ne merje ehhez alapozni az edzéseket, mert nem fogok ilyen jó időket úszni. Nagyjából 1 perc 52 másodperc fér bele – jelentette ki Milák, aki 1.50,73 alatt teljesítette a 200 pillangót. Igaz, akkora fölénnyel nyert, hogy még az általa említett idővel is világbajnok lett volna.

Milák Kristóf: „Ahogy Kozma Dominik mondaná, megvan a milákcsúcs!" | Magyar Hang

Vélhetően a hirtelen megnőtt népszerűséget is – Instagram oldala követőinek száma nyolcezerről negyvennégy ezerre nőtt – meg kell tanulnia kezelni. Jövőre Tokióban természetesen a 100 és 200 méter pillangóra koncentrál majd, a váltók szempontjából pedig a 100 és 200 méter gyorsot is fontosnak tartja. Edzője, Selmeci Attila szerint tanítványa 200 méter pillangón úszott világcsúcsa az évszázad egyik legnagyobb eredménye. Hozzátette, ez a mostani teljesítmény elsősorban annak köszönhető, hogy Milák pályafutása során talán először teljesen kipihenten indult egy versenyen. A 200 méter pillangó egyébként magyar szám lett, hiszen a hölgyeknél Kapás Boglárka lett világbajnok. A 26 éves úszónő tisztában van vele, hogy ideje még elmarad a legjobbakétól, győzni akarása révén mégis ő állhatott fel a dobogó tetejére Kvangdzsuban.

– Minden úgy történt, ahogyan elterveztem, de ez az idő még tényleg nagyon lassú, ennél több van bennem. Akárcsak az Európa-bajnokságon, most is azért nyertem, mert én akartam a legjobban. Nem mentem eszméletlen jó időt, de a többiek nagyon elmaradtak attól, amit tudnak – összegezte a versenyt Kapás, aki edzőjével, Virth Balázzsal az év elején végleg eldöntötte, hogy a pillangóra koncentrál. Kiemelte, nagyon szeretne érmet szerezni az olimpián, amihez rengeteget kell fejlődnie, mert úgy véli, ott biztos nem lesz elég a dobogóhoz a 2 perc 6 másodperces idő.

Kapás Boglárka: „Azért nyertem, mert én akartam a legjobban a győzelmet" | Magyar Hang

Szintén történelmet írt a női és férfi vízilabda-válogatott, ám erről szívesen lemondtunk volna. Ugyanis először fordult elő, hogy mindkét csapat eljutott a bronzmeccsig, de mindkettő elveszítette, sőt mindkettő két-két vereséggel zárta a vb-t. Ez pedig azt jelenti, hogy még egyik válogatott sem jutott ki az olimpiára, amire már csak két esély mutatkozik: a januári budapesti Európa-bajnokság – ahol a legjobb, még nem kvalifikált csapat vált repülőjegyet Tokióba –, illetve a tavaszi kvalifikációs torna, ahol majd mindkét nem esetében három-három kvóta talál gazdára. Bízzunk abban, hogy egy év múlva mindkét csapatnak szurkolhatunk az olimpiai játékokon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/31. számában jelent meg, 2019. augusztus 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!