Kínában egyelőre hallgatnak a Liu testvérek országváltásáról

Kínában egyelőre hallgatnak a Liu testvérek országváltásáról

A győztes Liu Shaoang (k), mellette mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev (b) és a bronzérmes kanadai Steven Dubois a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének virágceremóniáján a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. (MTI/Kovács Tamás)

Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy port kavart fel a magyar sportéletben a kedden országváltási kérelmét bejelentő olimpiai bajnok gyorskorcsolázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang távozása. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke, Kósa Lajos ezzel kapcsolatban arról beszélt a miniszterelnök kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak, hogy távozásuk elé nem gördítenek akadályt, de a számlát rendezni kell.

Kósa a lapnak elmondta, hogy a korcsolyaszövetséggel kötött sportolói szerződés szerint országváltás esetén a versenyző három évig nem indulhat a nemzetközi korcsolyaszövetség versenyein, csak akkor, ha „a MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket”.

„Száz-százötven millió forintról van szó fejenként” – jelentette ki az elnök. Kósa azt is elmondta a lapnak, hogy kérdezte a versenyzőket, mivel érhetné el, hogy meggondolják magukat, de közölték, hogy semmivel. „Innentől nemigen volt mozgásterünk” – mondta. Mint hozzátette, sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő, az ajtónk mindig nyitva áll előttük. 

A szövetség elnöksége csütörtökön dönthet arról, hogy kiadja-e a versenyzők kérésére a versenyengedélyt. A MOKSZ elnöke megerősítette azt is, hogy jelenleg valóban nem érkezett más országtól, vagy más ország szövetségétől kérés a Liu fivérek versenyengedélyének kiadására.

A Liu fivérek egyelőre nem jelöltek meg kérésükben országot, ahová a versenyzési engedélyüket „telepíteni” szeretnék. Persze nem lepődne meg senki, ha az apai ágon kínai, anyai ágon magyar identitásuk, valamint edzőnőjük, a korábban a magyar korcsolyaszövetség alkalmazásában is álló Csang Csing Lina Kínába történő visszaigazolása miatt Kínában folytatnák pályafutásukat. Ennek lehet jele, hogy a China Daily angol nyelvű napilap – amelyet Kínában nyomtatnak – szerdán részletesen írt az ügyről, javarészt a MOKSZ közleményét idézve. Ugyanakkor megemlítik, hogy az edző, Csang Csing Lina valamint a Kínai Korcsolyázó Szövetség szerda estig még nem reagált a hírre, amint utóbbi honlapján sem volt árulkodó hír erről. Más hivatalos kínai szerv sem mondott még semmit az ügyben, és eddig a testvérek sem szólaltak meg.

Kína persze hatalmas piac a Liu testvérek számára, ahol nagyon népszerűek, és jobbak lehetnek az anyagi lehetőségek. Kósa Lajos is célzott arra az interjúban, hogy nálunk 50 millió forint jár az aranyéremért, míg Kínában jóval nagyobb összeg. – De azt sem szabad elfelejteni, hogy Kína egy kommunista ország – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő szakértő. Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ezért ha ottani színekben folytatnák, le kell mondaniuk a magyar állampolgárságukról, ami azt jelenti, hogy eddigi európai életük jelentősen megváltozhat. A fociban például gyakoriak az ilyen külföldi igazolások, a brazil támadójátékos, Alan Carvalho 2015 januárjában szerződött Kínába, és le is mondott a brazil állampolgárságáról. Jó pénzért egyébként több brazil játékost is leigazoltak kínai csapatok, kérdés, hogy mindegyiküknek le kellett mondaniuk az eredeti állampolgárságukról vagy sem.