Országváltást kezdeményeznek a Liu testvérek

Országváltást kezdeményeznek a Liu testvérek

Liu Shaoang ünnepel, miután megnyerte a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méteres döntőjét 2022. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Andre Pichette)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához – jelentette be a fideszes Kósa Lajos vezette szövetség kedden.

A MOKSZ hivatalos tájékoztatása szerint a két rövidpályás gyorskorcsolyázó nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, de szinte biztos, hogy az Kína lesz. A MOKSZ felé még egy nemzeti szövetség sem jelzett igényt formálisan vagy informálisan a sportolók versenyzői jogának megszerzésére.

A Liu testvérek augusztusban jelentették be, hogy Kínában készülnek az idényre. Ennek előzménye, hogy a magyar válogatottól távozott kínai edzőjük, Csang Csing Lina.

A szövetség közleménye szerint a pekingi olimpia után a fivérek jelezték, hogy mindenképpen Zhang Jing Lina, a válogatott vezetőedzőjének irányításával szeretnének a továbbiakban is készülni. – Sajnos Linával, az ő kérésére, fel kellett bontanunk a határozatlan idejű szerződését, tekintettel arra, hogy hazája, Kína szövetségétől kapott visszautasíthatatlan ajánlatot a kínai gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára. Az elmúlt időszakban a MOKSZ biztosította a Liu fivérek edzésének feltételeit a Kínai válogatottal és Linával Pekingben, ezt a munkát a MOKSZ nevében még Jae Su Chun, válogatottunk koreai edzője segítette. Ez a megoldás a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek – jelezték. A MOKSZ a következő elnökségi ülésén fog dönteni arról, hogy hogyan rendezze a fivérek és a MOKSZ között fennálló versenyzői szerződéses kapcsolatot.

A jégkorcsolya világán belüli botrányokról itt írt részletesebben a Magyar Hang.