Lubics Szilvia: A sivatagi futáshoz elég erőm lett volna, ehhez egyelőre nincs

Lubics Szilvia: A sivatagi futáshoz elég erőm lett volna, ehhez egyelőre nincs

Három hónap teljes felkészülése vált egyik pillanatra a másikra semmissé a kínai hatóságok miatt (Fotó: molcsapat.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vélhetően egy életre elment a kedve Kínától Lubics Szilviának, és mostantól kezdve maximum rémálmaiban jár majd a Nagy Fal közelében. Holott az elmúlt három hónapban a nap minden percében az idei esztendő egyik fő ultrafutó eseményére, az Ultra Gobira készült, többek között a nagy tengerszint feletti magasságot modellező hypoxiás sátorban aludt a kertjében, hogy szokja az oxigénszegény levegőt. Miután a versenyen nem lett volna kijelölt pálya, és a versenyzők maguk navigálják végig a teljes versenytávot, így összeszedte az összes ehhez kellő felszerelést és kipróbálta a trackereket. Mint kiderült az indulás előtt 24 órával, hogy mindezt teljesen hiába.

„A kínaiaktól kaptam egy levelet, miszerint közölték, a tibeti régióba nem engednek be külföldieket, így megtartják ugyan az Ultra Gobit, de csak kínai versenyzők indulhatnak el rajta. Mondanom sem kell, sokkolt a hír! Azóta megjött a hivatalos értesítés a verseny elmaradásáról, illetve a külföldi futók kitiltásáról, amiben már az ok is szerepel: a kínai hatóságok szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent a külföldi versenyzők jelenléte a Csinghaj tartomány, Haixi Autonóm Prefektúra területén. Azaz nem tehetjük be a lábunkat Tibetbe” – árulta el a MOL csapat ultrafutó klasszisa.

Lubics Szilvia: Az Antarktisz lesz a desszert! | Magyar Hang

A kínaiak egy pillanatig sem foglalkoztak azzal, hogy a most kitiltott futók hónapokig készültek a versenyre, és ami feltette a koronát az egészre, magát az egyik főszervezőt, valamint a kijelölt, és az ilyen több mint 100 kilométeres versenyeken megfelelő tapasztalattal rendelkező orvoscsapat tagjait sem engedték be Tibetbe. Szilvia elmondta, az utazás, a szállás, illetve a felszerelés nagyon komoly összegbe került, de a szervezők azt ígérik, számlák ellenében mindent megtérítenek a versenyzőknek.

Lubics Szilviát nem a sivatag, hanem a kínai hatóságok állították meg (Fotó: molcsapat.hu)

„Anyagilag talán nem lesz nagy bukás a verseny elmaradása, de nekem az elmúlt három hónapom szinte csak az Ultra Gobiról szólt. Most valahogy fel kéne mennem a hálószobába, és kipakolnom az összekészített bőröndjeimet. A sivatagi futáshoz elég erőm lett volna, ehhez egyelőre nincs... – fogalmazott a láthatóan szomorú Lubics Szilvia.

Mit lehet mindehhez hozzátenni? Maximum annyit, hogy no comment.