Orosz rulettet játszatnak a sportolókkal az egyiptomi kézilabda-világbajnokságon

Orosz rulettet játszatnak a sportolókkal az egyiptomi kézilabda-világbajnokságon

A pályát fertőtlenítik a vb nyitómeccse előtt Kairóban január 13-án (Fotó: Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Botrányos selejtező, felháborodott játékosok, sorban visszalépő csapatok, és a mindent beárnyékoló járvány – baljós előjelekkel indult Egyiptomban a férfi kézilabda-világbajnokság. A magyar csapat bízik a jó szereplésben, az Egyesült Államok pedig egy magyar kapussal vágott volna neki a tornának, de az egész alakulat lebetegedett a rajt előtt.

Rendkívül kellemetlen, hogy a nemzetközi szövetség számára fontosabb a pénz, mint a játékosok egészsége – nyilatkozta az év elején Sander Sagosen norvég kézilabdázó az egyiptomi világbajnokságról. A klasszis a január 13-án indult torna lebonyolítását kifogásolta, nem először és nem is egyetlen sportolóként nevezve indokolatlan az esemény megrendezését a világjárvány közepén. Hasonló kritikák a tavaly decemberi női Európa-bajnokság kapcsán is elhangoztak, ám amíg ott a hetekre buborékba zárt sportolók zárt kapuk mögött mérkőztek, Egyiptomban a tervek szerint nézőket is beengedtek volna. Az Európai Kézilabdázók Uniója (EHPU) tiltakozására azonban a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elnöke, Hasszan Musztafa felülbírálta korábbi döntését, és kitiltotta a közönséget a csarnokokból. Ezzel azonban az egyiptomi sportvezető csak a kisebbik problémát oldotta meg, a járvány a zárt kapuktól függetlenül is megtalálta a csapatokat, és könnyen veszélybe sodorhatja az eseményt.

Előbb a cseheknél ütötte fel a fejét a vírus, és miután a 21 fős keretből 17-en megbetegedtek, a szövetség úgy döntött, nem utaznak el a vb-re. A torna előestéjén pedig az Egyesült Államok lépett vissza, mivel nekik is alig maradt hadra fogható emberük. Előbbit Észak-Macedónia, utóbbit pedig Svájc helyettesíti majd. 

Az Egyesült Államok online toborzott

Az Egyesült Államok hiánya több szempontból is érdekes. Számunkra elsősorban szomorú, mert Merkovszki Pál, a Gyöngyös fiatal kapusa személyében az amerikaiak magyar játékossal utaztak volna Egyiptomba. A dél-karolinai születésű hálóőr – aki kétéves kora óta él Magyarországon – nem mindennapi válogatót követően öltheti magára az amerikai mezt: videón küldte el jelentkezését, amelyet gyorsan el is fogadtak. Nem csoda, hiszen az Egyesült Államoknak néhány hónappal ezelőtt szinte még csapata sem volt, így miután kiderült, hogy részt vehetnek a világbajnokságon, online közleményben álltak neki játékosokat toborozni. A jelentkezőknek egy negyedórás videóban kellett meggyőzni az amerikai szövetséget, hogy hasznos tagjai lehetnek a válogatottnak.

Az abszurd helyzetet az IHF tavaly ősszel kisebb botrányt kiváltott döntése idézte elő. Miután az észak-amerikai és karibi országokat tömörítő szervezetnek (NAC HC) a járvány miatt nem sikerült megtartani a térség vb-selejtezőit, a nemzetközi szövetség döntött a kvalifikációról. És bár a legfőbb esélyesnek a dán kapcsolat miatt kézilabdában hagyományosan erős – és a politikai függés ellenére a világversenyeken saját színekben induló – Grönland számított, a sportértéket felülírták az üzleti szempontok, és az Egyesült Államokat juttatták ki a vb-re. A hivatalos indoklásban az IHF nem is titkolta érveit: a kvalifikáció jelentős fellendülést hozhat az amerikai kézilabdában, ami tekintettel a potenciális közönség méretére, jelentős haszonnal járhat a nemzetközi szövetség számára. A grönlandiak hiába háborodtak fel, hangsúlyozva, hogy a pályán bármikor legyőznék az amerikai csapatot, az IHF ragaszkodott a döntéséhez. És ha eddig nem lett volna kellően problémás az ügy, az amerikaiak visszalépésével a nemzetközi szövetség e tekintetben végleg elvesztette a hitelét.

– Mi vagyunk valószínűleg a világ legérzékenyebb kézilabdanemzete – fogalmazott Andreas Michelmann, a Német Kézilabda-szövetség (DHB) elnöke a Sport Bildnek a vb előtt. A sportvezető a normális körülmények között az esélyesek közé sorolt válogatott jelentős meggyöngülésével magyarázta a felindultságát. A németek kilenc meghatározó játékosukat kénytelenek nélkülözni az egyiptomi tornán, és közülük négyen a koronavírustól való félelem miatt léptek vissza a szerepléstől. – Úgy tűnik, a klubtársaiknak nincs baja a kiutazással, a dán, szlovén, és horvát játékosok ott lesznek a világbajnokságon – tette hozzá Andreas Wolff , a nemzeti csapat kapusa arra utalva, hogy míg a december végén a Veszprém és a Barcelona legyőzésével Bajnokok Ligáját nyert THW Kiel együttesének német sztárjai (mindannyian) visszaléptek, addig a klub idegenlégiósainak nagy része elrepül Egyiptomba hazája válogatottjával.

Magyar esélyek

Számunkra ugyanakkor kevésbé dühítő az otthon maradt játékosok döntése, hiszen a magyar válogatott éppen Németországgal került egy csoportba, a legnagyobb rivális nehézségei így jelentősen javíthatják a mieink esélyeit. A járvány persze a magyar csapatot sem kerülte el, több sportoló is elkapta a betegséget, a védelem oszlopa, a veszprémi Ligetvári Patrik pedig hiába vészelte át tünetmentesen a kórt, a vérképét látva az orvosok úgy döntöttek, nem utazhat a világbajnokságra. A csoportból való továbbjutás azonban nélküle is kötelező, hiszen a németek mellett a nemzetközi szinten nem túl magasan jegyzett Uruguay és Zöld-foki-szigetek (péntek este) várnak Gulyás István együttesére. Bár utóbbi esetében nem mehetünk biztosra, hiszen az afrikai csapatnál is sok fertőzöttet találtak, nem biztos, hogy eljutnak Egyiptomba.

Nagy László, a magyar szövetség alelnöke pénteken a Nemzeti Sportnak elmondta, kiszámíthatatlan a helyzet, előfordulhat, hogy a szervezők csak egy órával a péntek esti meccs előtt közlik, hogy elmarad a találkozó. A korábbi világklasszis játékos többször hangsúlyozta már, hogy hatalmas fejetlenség uralkodik a vb helyszínén, a szervezők szinte semmit nem tartottak be abból, ami megígértek, így pedig nagyon nehéz megóvni a játékosokat a fertőzéstől.

A Zöld-foki-szigetek csapatánál a múlt héten még 15 játékosnak és stábtagnak lett pozitív a gyorstesztje, a PCR-tesztek hétfőn azonban már csupán hét esetben jelezték a fertőzést. Hasonló átfertőzöttség miatt az amerikaiak otthon maradtak, az afrikai válogatottat azonban ez nem riasztotta el, Egyiptomba repültek. Az első estéjüket egy karanténhotelben töltötték, és péntekre kiderült, a gondosan összezárt csapatban újabb fertőzötteket találtak, de még ez sem tántorította el az IHF-et, a mérkőzést megrendezik. Hiába kérte a magyar és a német szövetség is, hogy vizsgálják felül a döntést, a játékosok egészsége érdekében.

Nagy László egyébként a vb rajtja előtt elárulta, a legjobb nyolcba várják a válogatottat. A csapat irányítója, Győri Mátyás szerint nem nyaralni mennek Egyiptomba, ha ugyanazt az arcukat mutatják, mint amit a tavalyi Európa-bajnokságon láthattunk, akkor bármi elképzelhető.

A 2020-as svéd–orsztrák–norvég közös rendezésű kontinenstornán a magyar válogatott több bravúrgyőzelem után – a végére alaposan leeresztve – a kilencedik helyen zárt, eggyel jobb pozícióban, mint a 2019-es dán-német házigazdás világbajnokságon. Két éve egy jó szereplés az olimpiai selejtezőn való részvételt ért volna, a tizedik hellyel (illetve az azt követő kontinensbajnokságok eredményeivel) azonban elszállt az esély, a magyar férfi válogatott így a 2016-os riói után a tokiói olimpiáról is lemarad.

Mérföldkő

Az egyiptomi torna szerencsére azonban nem csak a járvány és a botrányok miatt számít mérföldkőnek, elsőként rendeznek ugyanis kézilabda világbajnokságot 32 csapat részvételével. A bővítés olyan országok előtt is kinyitotta az esemény kapuját, amelyeknek a korábban esélye sem lett volna kvalifikálni magukat. Az új formátum ellenére sem lesz azonban 32 nemzeti együttes az eseményen, Oroszország ugyanis nem indulhat a saját nevén és saját zászlaja alatt. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a tömeges és központilag szervezett doppingügyeket követő állami manipuláció büntetéseként két évre eltiltotta az országot minden sportrendezvénytől. Játékosaik így csak az „orosz kézilabda-szövetség csapata” néven léphetnek pályára Egyiptomban.

Az olimpiát követő világbajnokságok hagyományosan a fiatalításról és a csapatépítésről szólnak, az eredmények – a győztest leszámítva – talán másodlagosak, a tokiói nyári játékok halasztása azonban alaposan átértelmezte az egyiptomi tornát. A január 13-ától 31-éig tartó esemény az olimpiára – és az olimpiai selejtezőre – való felkészülés fontos állomásává lépett elő. A járvány persze mindent felülírhat, további fertőzések és visszalépések esetén ugyanis akár a torna is veszélybe kerülhet.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/3. számában jelent meg január 15-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2021/3. számban? Itt megnézheti!