Sakk: Kozák Ádám U20-as világbajnoki ezüstérmes

Sakk: Kozák Ádám U20-as világbajnoki ezüstérmes

Kozák Ádám sakknagymester (Képernyőfelvétel: FIDE - International Chess Federation / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rég nem látott nagy magyar sakksikert ért el a 20 éves Kozák Ádám, Magyarország legfiatalabb nagymestere a 20 év alattiak világbajnokságán az olaszországi Cala Gononéban. Az Atomerőmű SE versenyzője 11-ből 8 ponttal, hat győzelemmel, négy döntetlennel és az utolsó fordulóban elszenvedett vereségével szerezte meg a második helyet ötös holtversenyben az első helyezettel. Ha az utolsóban döntetlent tudott volna tartani, első helyezett lehetett volna, vagy, amennyiben nem Buchholz-pontszámítással döntik el a holtversenyt, hanem progresszív mezőnyértékkel, akkor szintén aranyérmet nyert volna.

Miután Kozák az ötödik fordulóban az első helyen kiemelt, a Nemzetközi Sakkszövetség – azaz a FIDE – zászlaja alatt játszó orosz Andrej Jeszipenko ellen döntetlent ért el, majd a hetedik fordulóban megverte a harmadik kiemelt német Frederik Svanét, már lehetett reménykedni a jó helyezésben. Kozák az utolsó forduló előtt fél ponttal vezette a versenyt, majd maratoni, 83 lépéses csatában, miután az összes többi mérkőzés véget ért, kapott ki az indiai Leon Luke Mendonca ellen, aki ezzel feljött az 5. helyre.

Magyar sakkozó legutóbb 2001-ben nyert U20 világbajnokságot, akkor az Ács Péternek sikerült, aki jelenleg a sakkszövetség elnökségi tagja és a férfi csapat szövetségi kapitánya. Előtte Mádl Ildikó győzött 1986-ban, aki aztán 1988-ban és 1990-ben az aranyérmes női olimpiai csapat játékosa volt. Eddig magyar játékosok hatszor tudtak ezüstérmet, négyszer bronzérmet szerezni, Kozáké a hetedik magyar ezüstérem.

A magyar sakkozásnak szüksége volt már egy jó eredményre, miután Rapport Richárd idén országzászlót váltva átment a román zászló alatt játszani, miközben 2024-ben Magyarország rendezi meg a soron következő sakkolimpiát. Így, illetve Lékó Péter inaktivitása és Polgár Judit visszavonulása után Magyarország már csak 13. helyen áll a Nemzetközi Sakkszövetség ország-ranglistáján, amit az első tíz játékos értékszáma alapján számítanak. Itt további visszaesésre lehet számítani, mivel a jelenlegi ranglistavezető Almási Zoltán is bejelentette visszavonulását.

Kozák Ádám jelenleg 21. a magyar ranglistán, a mostani jó szereplésével feljebb léphet. Kozák a nagymesteri címet 18 éves korában, 2020-ban szerezte meg, azóta magyar nagymestert nem avatott a Nemzetközi Sakkszövetség.

Címkék: sakk, Kozák Ádám