306 teltházas mérkőzés után döntöttek nézőcsúcsot az egyetem női röplabdásai

306 teltházas mérkőzés után döntöttek nézőcsúcsot az egyetem női röplabdásai

A nagy meccs egy pillanata (Fotó: Omaha Volleyball/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megdőlt a női sportesemények nézőszámának világrekordja, méghozzá a lehető legvalószínűtlenebb módon. Ha azt gondolnánk, hogy a nemrég véget ért ausztráliai női labdarúgó-világbajnokság döntőjét nézték a legtöbben a helyszínen, de hatalmasat tévednénk. Valójában a Nebraskai Egyetem női röplabdacsapata játszott az Omahai Nebraskai Egyetem röplabdacsapatával, vagyis az amerikai egyetemi sportot irányító szervezet, az NCAA keretein belül zajlott az esemény. Jól mutatja az amerikai egyetemi sport népszerűségét, hogy a meccset a Nembraskai Egyetem lincolni futballstadionjában rendezték, amit csak egy kicsit kellett kibővíteni, hogy megdőlhessen a rekord. Kérdéses, hogy mit láthattak a száz méterre lévő kakasülőn ülő nézők a futballpálya közepére felépített apró röplabdapályából, de a hangulat biztos remek volt, amiről maga az egyetem gondoskodott, hiszen az átlagos egyetemi meccsekkel ellentétben ez alkalommal árultak sört is.

92 003 néző zsúfolódott össze a nebraskai Memorial stadionban, ez tehát minden idők legnagyobb közönsége egy női sporteseményen. Bár Amerikában az egyetemi sport valóban hihetetlenül népszerű, az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez alkalommal direkt rámentek a rekordöntésre, és az egész állam kampányolt a sikerért.

91 648 volt az eddigi világrekord, amit a Camp Nouban állítottak fel tavaly áprilisban a Barcelona-Wolfsburg női Bajnokok Ligája elődöntőn. Az előző rekorddöntés alig egy hónappal korábban ugyancsak Camp Nouban történt, amikor a Barcelona a Real Madridot fogadta (labdarúgásról van szó, ha ez kérdés lenne).

75 782 volt „csupán” a női labdarúgó-vb döntőjének nézőszáma, amelyen Spanyolország 1:0-ra verte Angliát, de a meccsre már senki sem emlékszik, hiszen mindent elhomályosított a botrány, ami azért tört ki, mert Luis Rubiales, a spanyol szövetség elnöke a nő akarata ellenére szájon csókolta Jennifer Hermoso csatárt.

85 000 mindössze a nebraskai egyetem hivatalos kapacitása, de erre az alkalomra megemelték a befogadható nézők számát. Ezt az tette lehetővé, hogy az egyetemi stadionokban állóhelyek is vannak, székek helyett pedig padokon ülnek a nézők. Így összébb tudták húzni magukat.

1,9 millió mindössze Nebraska lakossága, vagyis ha feltételezzük, hogy csak nebraskaiak látogattak ki a meccsre, akkor az állam lakosságának 5 százaléka ott volt. A teljes Nebraskai Egyetemre 51 835 diák jár, akik önmagukban a stadion csupán 56 százalékát tudták volna megtölteni.

306 mérkőzés óta folyamatosan telt ház van a Nebraska női röplabdameccsein, ők az ország egyik legnépszerűbb csapata. Természetesen ők tartották az NCAA röplabdameccsek eddigi nézőcsúcsát is: a 2021-es országos bajnoki döntőn (amit a Wisconsini Egyetemmel játszottak) 18.755 néző vett részt.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/38. számában jelent meg szeptember 22-én.

Címkék: számok nyelvén