Váratlanul jó játék és egy szenzációs gól: a magyar válogatott fontos győzelmet aratott Törökország ellen

Váratlanul jó játék és egy szenzációs gól: a magyar válogatott fontos győzelmet aratott Törökország ellen

Sallai Roland (b) és a török Merih Demiral a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában játszott Törökország – Magyarország mérkőzésen a törökországi Sivasban 2020. szeptember 3-án. MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 300 nap után játszott újra mérkőzést a magyar labdarúgó válogatott. Utoljára tavaly november 19-én a Wales elleni Eb-selejtezőn léptek pályára (és kaptak ki 2-0-ra), azóta a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek válogatott meccset. Csütörtök este Törökország volt az ellenfél a Nemzetek Ligája B-divíziójának első fordulójában a törökországi Sivasban, üres lelátók előtt. Az örökmérleg mellettünk szólt, hiszen hét magyar győzelemre két döntetlen és négy török siker jutott eddig, a jelen azonban török diadalt ígért, az ellenfél keretében több mint egy tucat topligás játékos kapott helyet, a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi ugyanakkor számos kulcsjátékosát volt kénytelen nélkülözni.

Ebből azonban az első félidőben semmi sem látszott, a magyar válogatott fél órán át látványos fölényben játszott, volt, hogy percekre beszorította a tanácstalannak tűnő törököket. A 19. percben Holender készítette le a labdát Szoboszlainak, aki a tizenhatos sarkáról laposan kapura tekerte, a lövés a lábak között mindenki átjutott, a törököket csak a kapufa mentette meg. Akárcsak 12 perccel később, amikor fordított leosztásban kerültünk közel a gólhoz: Szoboszlai passzolt Holenderhez, ő pedig szépen csavart kapura, a keresztlécet találta el. Az előzetesen sokkal esélyesebbnek gondolt Törökország a 39. percben jutott el először a magyar kapuig, Yandas lövését azonban Gulácsi biztosan fogta.

A törököket láthatóan meglepte a magyar csapat játéka, az európai élcsapatokból érkezett játékosaik az első félidőben szinte semmit sem mutattak. Marco Rossi legénysége ugyanakkor hatékony, és sokszor egészen tetszetős játékkal rukkolt elő, a tudatosság, keménység és szervezettség különösen annak fényében volt váratlan, hogy alaposan felforgatott összeállításban léptek pályára.

A második félidőben fordult a kocka, a törökök nyomtak, a mieink pedig be-beszorultak. Az 52. percben sikerült felérnünk az ellenfél kapujához, szögletet kiharcolni, mégis kis híján mi kaptunk gólt: a saját térfeléről induló Burak Yilmaz egyedül mehetett kapura, de Nagy Ádám háromméteres hátrányból épp időben érte utol, a szorításában pedig a török játékos Gulácsiba lőtt. A mezőnyfölény ellenére a törökök továbbra sem igazolták hírüket, mintha még védekezve is a magyar csapat akarata érvényesült volna. A 66. percben egy szabadrúgás után Willi Orbán fejelhetett, Cakir valószínűtlen reflexmozdulattal ütötte ki az erős fejest, ekkor akár már 3-0-ra is vezethettünk volna.

A 80. percben újabb magyar kapufa, onnan azonban már szerencsére befelé pattant a labda. A magyar labdarúgás jelenleg legértékesebb játékosa, a Salzburg középpályása, Szoboszlai 30 méterről lőhetett szabadrúgást, és nem trükközött, hatalmas erővel kapura küldte, a labda pedig egy kisebb kifli után a kapufáról védhetetlenül vágódott a hálóba. A török kapus szemmel sem nagyon tudta követni a lövést. Szoboszlai a magyar válogatott utóbbi éveinek egyik legnagyobb gólját lőtte.

A törököket nem hatotta meg különösebben a gól, az addig megszokott mérsékelt lelkesedéssel jöttek előre, a hátralévő tíz percben így helyzetük sem igen akadt. A magyar csapat kimondottan jó játékkal, és egy óriási góllal legyőzte a törököket idegenben. Ezzel a hozzáállással és játékkal pedig a selejtezőcsoport másik két tagja, Oroszország és Szerbia ellen sem lesz esélytelen a válogatott, hiába tartották előzetesen a kvartett leggyengébb csapatának.

A folytatás vasárnap Budapesten Oroszország ellen lesz, amely csütörtök este 3-1-re verte Szerbiát Moszkvában. A Puskás Arénában rendezett meccs zárt kapus lesz, hiszen az európai szövetség (UEFA) rendezvényeire egyelőre nem léphetnek be nézők.