Végleg legendává vált Hosszú Katinka!

Végleg legendává vált Hosszú Katinka!

A győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

És eljött az utolsó nap, amit a magyar úszósport szurkolói talán a legjobban vártak, ugyanis jött a női 400 méteres vegyes, jött Hosszú Katinka – és természetesen a fináléban szintén ott úszó Jakabos Zsuzsanna –, hogy megcsinálja azt, ami eddig a földkerekség egyik úszójának sem sikerült még. Mégpedig azt, hogy első női úszóként ötszörös világbajnoka legyen a 400 vegyesnek, illetve azt, hogy a világ első úszójaként zsinórban négy világbajnokságon – Barcelona (2013), Kazany (2015), Budapest (2017) és Kvangdzsu (2019) – megnyerje mind a két vegyesúszó számot.

A szombati 200 háton elért 8. helye miatt többen aggódtak Hosszúért, ám mint utólag kiderült feleslegesen. A háromszoros olimpiai és immár kilencszeres világbajnok, a szám világcsúcstartója 4 perc 30,39 másodperces, a világ idei legjobb idejével diadalmaskodott, és ezzel végleg az úszósport legendájává vált. A döntő másik magyar versenyzője, Jakabos Zsuzsanna 4 perc 39,15 másodpreccel a hetedik lett. Hosszú Katinka a hosszabb vegyestávon az első vb-címét még 2009-ben, Rómában nyerte, azaz napra pontosan tíz esztendeje.

Hosszú Katinka az úszósport első női úszója, aki 400 vegyesen ötszörös világbajnok, és a földkerekség első olyan úszója, aki zsinórban négy világbajnokságon megnyerte mindkét vegyes számot (Fotó: MÚSZ)

„Fejben ez nagyon kemény hét volt, rengeteget tanultam magamról, talán a legtöbbet pályafutásom során. Örültem, hogy Zsu is ott volt a döntőben, és sokat beszélgettünk a finálé előtt. Most is sikerült az elképzelt időt megúsznom. Most az volt a legfontosabb, hogy képes voltam motiválni magam, de ugyanakkor abszolút hideg fejjel úsztam minden számomat, látom, ki hol van, versenyszám közben megnézem a részidőimet. Ahogy a pályafutásom halad előre, máshogy állok oda a versenyekhez, a vébé végére ezt sikerült összeraknom” – jelentette ki történelmi sikerét követően az M4 Sport kamerája előtt Hosszú Katinka.

Az immáron kilencszeres világbajnok a magyar úszósport történetének 32. vb-aranyát nyerte, Kvangdzsuban ez volt a negyedik magyar elsőség a medencében. Nem véletlen, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány nem győzte dicsérni Katinkát.

„Hosszú Katinkának ez az ötödik aranya ezen a távon, míg zsinórban a negyedik vb-jén nyeri mindkét vegyesszámot, amire alig vannak szavak. A mai sikere a küzdés diadala, hiszen a négyszáz vegyes nagyon kemény táv. Tökéletes, ahogy ezt megcsinálta, úgy, ahogy kellett, stabilan behúzta. Neki jóval magasabb a fájdalomküszöbe, mint bárki másnak, neki ez az igazai terepe, amikor nagy tét van, akkor a legmagabiztosabb” – mondta a szövetségi kapitány.

A hetedik helyen végző Jakabos a döntő után elmondta: elsősorban annak örül nagyon, hogy hat év után újra döntőbe jutott 400 vegyesen.

Jakabos Zsuzsanna 4:39,15-tel a hetedik lett a 400 vegyes döntőjében (Fotó: MÚSZ)

„Úgy éreztem, tudtam figyelni magamra és élvezni a helyzetet, pedig általában nem szoktam. Az hittem, hogy picit jobb lesz az idő, de azért nincs bennem hiányérzet. Mentálisan nem tett jót, hogy az első napon pont a kétszáz vegyesen kiestem, de sikerült belőle kikászálódnom, mert A váltóban egyéni csúcsot úsztam” – jelentette ki Jakabos.

Ugyanakkor már Hosszú újabb diadalmenetét- és Jakabos remek úszását – jókedvűen nézhették a magyar szurkolók, ugyanis a fináléba a német Philip Heinz sérülés miatt bekerülő Bernek Péter ötödik lett 400 méter vegyesen (4:13,83), ami a körülményeket ismerve remek teljesítmény az esküvőre és arcüreg műtétre váró 27 éves magyar úszótól. A 8-as pályán úszó magyar – aki sorozatban a negyedik világbajnokságán a negyedik döntőjében szerepelt – jól kezdett, pillangón és háton az ötödik volt, a mell után hatodiknak fordult rá a gyorsra, s végül ötödikként csapott célba.

Bernek Péter ötödik lett 400 méter vegyesen (4:13,83), ami a körülményeket ismerve remek teljesítmény 400 vegyesen (Fotó: MÚSZ)

„Már majdnem le sem vezettem reggel, de Philip odajött hozzám és egyből szólt. Sajnálom, hogy így alakult, mert egyik sporttársamnak sem kívánok sérülést, főleg neki nem, aki egy csupa szív ember. A döntő előtt is odajött hozzám és biztatott. Nagyon szeretném, hogy Tokióban mindketten ott legyünk a fináléban. Addig persze még hosszú az út, és ne feledjük el, az előfutamban kiesett az előző vb első két helyezettje, Chase Kalisz és Verrasztó Dávid, így kicsit csalóka a kép. Annak azért örülök, hogy kihoztam a maximumot magamból, a négyszáz gyorsos múltam pedig megtanította arra, hogyan kell leúszni egy nap kétszer elég erős tempóban ezt a távot” – nyilatkozta az MTI-nek Bernek.

Jegyezzük meg, hogy Hosszú Katinka mellett a német Florian Wellbrock is történelmi győzelmet aratott 1500 méter gyorson, ugyanis a 21 éves versenyző korábban a nyíltvízi úszók olimpiai számában, 10 kilométeresen is diadalmaskodott, ezzel ő lett az első úszó, aki egy világbajnokságon két szakágban is aranyérmet nyert.

Ezzel véget ért a kvangdzsui vizes világbajnokság, melyen Hosszú Katinka két sikere (200 és 400 méter vegyes) mellett Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 méter pillangón diadalmaskodott, előbbi Michael Phelps 2009-es világcsúcsát megdöntve. A nyílt vízi úszók között Rasovszky Kristóf lett első 5 kilométeren. Azaz a magyarok öt éremmel zárták a vizes világbajnokságot, és valamennyi érmünk arany, amire eddig még nem volt példa.

 

400 m vegyes (nők)

1. HOSSZÚ KATINKA 4 perc 30,39 másodperc
2. Je Si-ven (Kína) 4:32,07
3. Ohasi Jui (Japán) 4:32,22
…7. JAKABOS ZSUZSANNA 4:39,15

400 m vegyes, (férfiak)

1. Szeto Daija (Japán) 4 perc 8,95 másodperc
2. Jay Litherland (Egyesült Államok) 4:09,22
3. Lewis Clareburt (Ausztrália) 4:12,07
…5. BERNEK PÉTER 4:13,83