Csatlakozott a Space X űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz – videóval

Csatlakozott a Space X űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz – videóval

A Crew Dragon a Nemzetközi Űrállomáshoz való csatlakozás előtt 2020. május 31-én (Fotó: NASA TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, a NASA és a Space X űrmagánvállalat szombaton fellőtt, két asztronautát szállító űrkapszulája, a Crew Dragon (Dragon–2) május 31-én magyar idő szerint 16 óra 18 perc körül csatlakozott a NASA és az Európai Űrügynökség, az ESA közös, Harmony (Node–2) elnevezésű összekötő moduljához az űrállomáson. A dokkolást a Dragon–2 automatikusan végezte, ezt követően az űrhajósok a fedélzeti rendszereket ellenőrizték, hogy biztonságos-e a kapcsolódás az űrhajó és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) között.

A NASA élő közvetítésében 16 óra 31 perckor mondták ki, hogy befejeződött a kapcsolódás. Az űrhajó tizenkét kapocs segítségével kapcsolódik az ISS-hez, ezek mind a helyükön vannak, és stabilan tartják a járművet – jelentették.

A Crew Dragon sikeres dokkolása után a két űrhajóst először rádión keresztül üdvözölték az ISS-en, majd miután a kapcsolódásnál semmiféle hibát nem találtak az ellenőrzés során, a két asztronauta, Bob Behnken és Doug Hurley magyar idő szerint 20 óra 22 perckor lépett a Nemzetközi Űrállomásra, ahol az űrállomás személyzete, Anatolij Ivanyisin, Ivan Vagner és Christopher Cassidy személyesen is üdvözölte őket.

A tervek szerint Robert Behnken és Douglas Hurley legkevesebb 30, ám legfeljebb 90 napot fognak az ISS-en tölteni, ahol részt vesznek a Nemzetközi Űrállomás 63. expedíciójának munkájában. A Dragon–2-nek legkésőbb augusztus 28-án vissza kell térnie a Földre.