Csillagközi látogató teheti tiszteletét az amerikai elnökválasztás előtt

Csillagközi látogató teheti tiszteletét az amerikai elnökválasztás előtt

Aszteroida (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NASA tudósainak számításai szerint 0,41 százaléknyi esély van rá, hogy november másodikán, egy nappal az amerikai elnökválasztás előtt, eltalálja a Földet a 2018VP1 nevű aszteroida – közölte a földközeli objektumokat kutató dél-kaliforniai CNEOS központ.

A brit Independent tudósítása szerint a csillagközi látogatót a kaliforniai Palomar obszervatórium vette észre először, még 2018-ban. A NASA kutatói az aszteroida kapcsán végzett 21 megfigyelés alapján nem tartják potenciálisan veszélyesnek a mindössze két méter átmérőjű objektumot, mert túl kicsi és nem kerül annyira közel a Földhöz. 

Szakértők szerint a 2018VP1 aszteroida nem okozhat különösebb bajt: még ha be is lépne a légkörbe, tűzlabdává válna, és apró darabokra törne. Az égitest jelenlegi pályája alapján valószínűleg valószínűleg valahol a Csendes-óceán fölött lép be a Föld légkörébe. 

A becslések szerint a hasonló mérettartományú égitestekből több százmillió kering a Nap körül, ám az apróságuk miatt ezeket csak akkor fedezzük fel, ha már közel járnak bolygónkhoz. Ilyen a 2020 GC jelű aszteroida, amely a hét elején 2950 kilométer távolságban haladt el az Indiai-óceán felett. A mintegy 3 x 6 méteres égitest rekord közelségben repült el – számolt be a NASA Sugárhajtás Laboratóriuma. 

Korábban a NASA megbízást kapott arra, hogy a 140 méteresnél nagyobb átmérőjű földközeli égitestek 90 százalékát találja meg és vegye lajstromba. Ezek a nagyobb aszteroidák már komoly veszélyeket rejthetnek, ám a méretük és a látszólagos lassú mozgásuk miatt jóval nagyobb távolságból észlelhetőek is, mint az apróbb égitestek.